Op 20 juni organiseert Smart WorkPlace samen met haar partners Aestate, AT Osborne, Royal HaskoningDHV en Twynstra Gudde Campus Day. Het programma van Campus Day is uniek in Nederland. Graag lichten we een tipje van de sluier op: wat kun je zoal verwachten in de workshoprondes? Onder meer de workshops Smart Campus en SPACELAB voor generatie Y.

Workshop: Smart campus
Op de campus komen een groot aantal uitdagingen samen: slim beheer van het vastgoed, duurzaam energiegebruik, roostering van onderwijsruimtes, druk op studieplekken, en ga nog maar even door. Zoveel mensen, zoveel wensen lijkt het. De afgelopen jaren wordt er steeds meer gekeken naar technologie om deze opgaven op te lossen. ‘Smart Buildings’ lijken het ei van Columbus. Maar is dat wel zo? Wanneer bieden slimme technologieën uitkomst en wanneer niet? Hoe benader je dergelijke vraagstukken? In een korte interactieve workshop nemen Linda Supheert (RHDHV), Bart Valks (TU Delft), Romy Beukeboom en Gerben Hofmeijer (beiden AT Osborne) u mee in hun dagelijkse praktijk, waarin zij werken aan slimme onderwijsgebouwen, van initiatief tot realisatie. Het onderwerp wordt vanuit een theoretische en praktische benadering belicht, waardoor je de state-of-the-art mee terug naar huis neemt.
Workshop: SPACELAB voor de generatie Y
Hoe ziet de leer- en onderzoeksomgeving bij universiteiten in 2035 eruit? Hierover gaat de workshop ‘SPACELAB voor de generatie Y’.
Wij organiseerden bij een aantal universiteiten een reeks van ontwerpateliers, met onderzoeksvragen over de ideale Research Community en hoe de omgeving van wetenschappers er dan uitziet. Met jonge promovendi als toonbeeld van de volgende generatie, gingen wij aan de slag. Wij richtten ons primair op die community. De harde contouren van gebouw en inrichting zijn slechts ter indicatie van wat de groep bedoelt. Het ging ons niet om de stenen maar om de mensen!
Aan de deelnemers stelden we de vraag om een neefje of buurmeisje in gedachten te nemen, die nu nog 10 jaar is, maar straks wellicht één van de PostDoc’s. Om ze een beetje op weg te helpen, lieten wij met behulp van storytelling vier denkbeeldige onderzoekers aan het woord. De community is beschreven aan de hand van drie elementen:
- organisatievorm en de wijze van onderzoek,
- wonen en de privé situatie in relatie tot werken,
- de gewenste laboratoriumruimte.

ontwerpateliers
In de ontwerpateliers vertelden de deelnemers het verhaal van hun denkbeeldige kleine neefje en vulden we de drie elementen in. Zo kwamen wij tot nieuwe figuren, die hun eigen verhaal vertellen. Aan de hand daarvan brachten we de Research Community in beeld. Hiermee maken we een catalogus met elementen, die bijdragen aan de wensen van jonge onderzoeksmedewerkers. Samen geven ze een beeld van hoe de campus in 2035 optimaal kan bijdragen aan een community van wetenschappers.
De resultaten van de ateliers presenteren wij tijdens de workshop op 20 juni. We dagen de deelnemers uit om ook het leven van hun neefje of buurmeisje in gedachten te nemen. Wij denken dat wij samen tot verrassende elementen komen, die de catalogus nog verder verrijken.
Enthousiast geworden? Schrijf je nu in!
Lees ook Campus Day: innovatie op de campus.
Headerfoto door Denise Roggeveen.