De hubtopie

Geplaatst op 25 oktober 2021

Geen mobiliteitscongres of mobiliteitsvisie gaat voorbij zonder de ‘hub’. Een échte hype. De hub lijkt dé manier om onze steden leefbaar en bereikbaar te houden. Daarom zou iedere stad aan een hub moeten. Makkelijker gezegd dan gedaan. Of toch niet?

De hubtopie - de oplossing in mobiliteitsvraagstukken?

Droomwerkelijkheid

Ruimte is schaars, de woningbouwopgave is groot, maar steden moeten wel bereikbaar blijven. Hubs kunnen hier een oplossing voor bieden. Op een hub komen diverse vervoersstromen bij elkaar en vervolg je op een slimme en duurzame manier jouw reis. De focus lijkt nu echter te liggen op het creëren van nieuwe locaties en concepten, waar gouden bergen in termen van bereikbaarheid worden beloofd. Een droomwerkelijkheid voor mobiliteit, een utopie. Maar denken we niet veel te moeilijk?

De hub binnen handbereik

We kennen in en rond steden al veel gebieden die in feite fungeren als hub. Zoals stationsgebieden, P+R locaties en carpoolplekken. Mobiliteit komt hier samen. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om van vervoersmiddel te wisselen. Deels zijn de functionaliteiten van een hub hier al aanwezig. Maar een hub is meer dan alleen mobiliteit. Veel meer dan bij een standaard P+R moet het een plaats zijn waar het prettig verblijven is. Je moet er als gebruiker willen zijn. En er vooral naartoe willen. Gebruik die bestaande plaatsen daarom vooral als uitgangspunt. Voeg daar innovatieve mobiliteitsdiensten en functionaliteiten aan toe, die passen bij de activiteitenpatronen van mensen. Vergeet daarbij ook vooral het sociale element niet. Denk aan horeca, ontmoetingsplekken, aantrekkelijke omgeving en handige features zoals de mogelijkheid tot het ophalen van boodschappen, kinderopvang of pakketdiensten. Zo transformeren we bestaande plekken in echte hubs, in plaats van kale betonnen parkeerplaatsen. De hub komt dan sneller binnen handbereik.

Op naar de hubtopie!

Moeten we het idee van nieuwe hubs helemaal loslaten? Juist niet! Een goede hub kan bijdragen aan de leefbaarheid en bereikbaarheid. Maar altijd iets volledig nieuws bedenken of ontwikkelen hoeft niet. De ontnuchterende boodschap is vooral: kijk eens naar wat er al is. Bedenk wat die bestaande plaats aantrekkelijker maakt. Wat het tot een echte hub maakt. Denk daarbij breed en niet alléén aan mobiliteit. Zo ben je als stad al een heel eind op weg naar die droomwerkelijkheid, de hubtopie. Daarin maakt de hub dankzij bestaande plaatsen een leefbare en bereikbare stad mogelijk. En is dat niet de utopische wereld die iedere stad voor zich ziet in de nabije toekomst?

Dit artikel is geschreven door Roderick Tingen, Kees van Son en Iris van Gerrevink (AT Osborne), samen met Niels van Oort (Smart Public Transport Lab – TU Delft). Het artikel is ook gepubliceerd in VNG magazine 17-2021.