De juiste keuzes maken in zorgtechnologie

Geplaatst op 14 juli 2020

Technologie is een steeds belangrijker onderdeel van ons leven. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Het kiezen van de juiste technologie, waarop je als zorgorganisatie wilt inzetten, is dus van groot belang. Maar hoe doe je dat? Daarbij komt dat elke euro maar één keer uitgegeven kan worden en als je die uitgeeft aan technologie, kun je hem niet meer uitgeven aan bijvoorbeeld gebouwen.

ADL ondersteuning

We geven met elkaar steeds meer geld uit aan technologie, maar juist in zorgorganisaties zien we de investeringen afnemen. Zo blijkt uit onderzoek dat de totale investeringen binnen de ouderenzorg met circa 35% zijn afgenomen in de periode van 2011 tot 2018 (Intrakoop, 2020). En dat terwijl de omzet in diezelfde periode flink is gestegen. Dit komt vaak voort uit drie dingen: onzekerheid over de juiste keuze voor een technologie, of een toepassingen wel het beoogde effect heeft en dat het veel energie kost om nieuwe technologie goed in gebruik te nemen. De gevolgen van deze impasse kunnen aanzienlijk zijn. Medewerkers raken overbelast door hoge werkdruk of stappen over naar een andere organisatie, waar technologie beter geregeld is. Bovendien wordt de inhaalslag en dus de investering steeds groter.

Technologie kan bijdragen aan leuker, gemakkelijker en veiliger werken, maar kan ook veel weerstand opleveren. Nieuwe technologie goed leren gebruiken kost veel energie en vraagt verandering van medewerkers en bewoners. Het is dus belangrijk om aan de voorkant weloverwogen keuzes te maken.

Technologiewiel

Om deze keuzes te maken, helpt het om goed inzicht te hebben in de behoeften van mensen met een zorgvraag. Wij gebruiken daarvoor het technologiewiel. Dit sluit aan bij ons denken in persona’s: archetype cliënten, die niet echt bestaan, maar die representatief zijn voor een bepaalde groep mensen. Ze representeren een groep mensen met vergelijkbare zorg- en ondersteuningsbehoeften. Bij het in beeld brengen van deze behoeften, nemen we verschillende perspectieven in, zoals wonen en de inzet van medewerkers. Het technologiewiel richt zich op de behoeften op het gebied van zorgtechnologie.

Het technologiewiel helpt de juiste keuzes te maken in zorgtechnologie, door vanuit verschillende perspectieven te kijken naar de ondersteuningsbehoefte van persona’s. Onze persona Ernst (zie figuur) heeft bijvoorbeeld vooral behoefte aan de inzet van technologie op het gebied van ADL-ondersteuning (algemeen dagelijkse levensverrichtingen). In een interactieve workshop bepalen we het belang van elk thema. Samen met zorgmedewerkers gaan we in gesprek over de ondersteuningsbehoeften van verschillende persona’s.

Workshops

Na één of meerdere workshops heeft u inzicht in de technologie gedreven thema’s die voor verschillende persona’s in uw organisatie van belang zijn. We onderzoeken op 4 niveaus de beschikbare technologische toepassingen voor deze thema’s: Netwerken, Platforms, Software en Infrastructuur. We bepalen met elkaar op welke toepassingen uw organisatie haar energie kan richten.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem gerust contact met ons op!