Nederland is een koploper op het gebied van duurzaam bouwen, maar kan nog zeker leren van de ‘best practices’ in andere landen. Kennis delen en elkaar inspireren zijn dan ook de doelen van de Dutch Green Building Week (DGBW), 21 tot en met 25 september, dit jaar geheel online te volgen.
Naast organisator Dutch Green Building Council (DGBC) schuiven diverse partners aan, waaronder adviesbureau AT Osborne. „Het gaat over complexe problemen. Soms blijven die op een abstract niveau hangen, maar één van de sterke punten van DGBC is dat men er juist voor zorgt dat je actief en concreet aan de slag kunt”, zegt participant Renee Dooyeweerd, consultant bij AT Osborne.
Een gesprek met Renee Dooyeweerd en Martin Mooij, programma manager Deltaplan duurzame renovatie bij DGBC, is als een prikkelend voorproefje van de tiende DGBW. In Rotterdam schuiven ze aan voor een interview over de wereld van duurzaam bouwen en die plek is niet toevallig gekozen. De Havenstad zou anders het decor zijn geweest van de live jubileumeditie van de DGBW, maar door corona is het nu alleen online te volgen. Iets dat ook zijn voordelen blijkt te hebben, kwam Martin Mooij achter: „Normaal is het best een uitdaging om iedereen op zo’n evenement te krijgen, maar nu is het makkelijk te volgen, zelfs vanaf de andere kant van de wereld.”
Routekaart
In krap een uur vliegen alle termen over tafel: Paris Proof, klimaatadaptatie, circulariteit, gezondheid. Het zijn enorme opgaves die niet alleen opgepakt kunnen worden. „We moeten het samen en op een slimme manier doen. Technieken zijn er genoeg. Er moeten keuzes gemaakt worden en dat valt niet mee. Vaak verzanden ingenieurs in details. Het is nodig om met bijvoorbeeld een routekaart de keuzes simpeler te maken. Maar welke routekaart de beste is en waar je keuzes op baseert, daar hebben we het dan over. Leren van de goede en slechte ervaringen uit de wereld is onontbeerlijk”, zegt Martin Mooij. Dat gebeurt in de DGBW via een dagelijkse talkshow die presentator Twan Huys host, maar ook via de virtuele stands die de partners inrichten en waar zij via onder andere webinars en Q&A’s ervaringen delen.
Crisisproof
Adviesbureau AT Osborne is al lang lid van DGBC en heeft ook een stand. Het adviesbureau vult deze onder andere met de onderwerpen ‘de invloed van de omgevingswet op duurzaamheid’, ‘de routekaarten bij zorginstellingen’ en ‘het duurzaam beheren van gebouwen’. Ook de rol van de coronacrisis komt voorbij in de DGBW: hoe kun je de gebouwen van onderwijs- en zorginstellingen zo goed mogelijk inrichten, duurzaam maken maar ook veilig op gezondheidsgebied, kortom hoe krijg je die gebouwen crisisproof?
Keten
Partners zijn daarnaast ook deelnemer, zo volgt consultant Renee Dooyeweerd ook webinars van andere partners: „Duurzaamheid speelt een rol in al onze werkvelden. DGBC en de bijbehorende week zijn zo relevant omdat daar niet alleen de mensen uit het werkveld deelnemen zoals technici en architecten, maar de gehele keten inclusief opdrachtgevers en beleidsmakers bij grote ondernemingen en overheden.”
Concreet
De grote meerwaarde zit hem volgens AT Osborne ook in het concreet maken van de enorme duurzaamheidsopgave. Kennis vanuit de praktijk wordt ingebracht vanuit verschillende hoeken. „Dat is ook waar wij van nature acteren in ons werk. Wij zijn als adviseurs en consultants vaak het schakelpunt tussen technici en bestuurders. We helpen technische plannen en vaak rekenwerk te vertalen naar de directiekamers, om het de juiste context te geven, belang ervan aan te duiden en om besluiten te kunnen nemen”, legt de AT Osborne consultant uit.
Circulariteit
Van concurrentie is geen sprake binnen de DGBW, alles wordt open gedeeld. „De opgave is zo groot dat er genoeg werk is voor iedereen”, verduidelijkt Martin Mooij. Hoeveel er te doen is en waar de discussies vooral over gaan brengen de twee helder naar voren, met ook een kanttekening: „We richten ons nu heel erg op de energiereductie, met als risico dat wordt vergeten dat de materialen die we daarvoor gebruiken niet per se duurzaam zijn. We dichten dan het ene gat, maar creëren het andere. Circulariteit wordt de volgende uitdaging”, stelt Renee Dooyeweerd. Bouwmaterialen hergebruiken of materialen kiezen die herbruikbaar zijn is een voorbeeld van hoe het wel kan. Martin Mooij vult aan: „Als we de gebouwde omgeving voor 2050 op de doelstellingen van het Klimaatakkoord willen hebben, dan moet de industrie volle bak gaan draaien. Maar ook daar stoot je CO2 mee uit. Het zou mooi zijn om die industrie te betrekken bij het behalen van je doelen.”
Deelname DGBW
Ook deelnemen? Kijk dan op: www.dgbc.nl/dgbw. Dutch Green Building Council is een kennisplatform dat in 2008 is opgericht met als doel om de opgave om duurzaam te bouwen concreter te maken. De organisatie certificeert duurzame gebouwen, houdt de snelle ontwikkelingen in de markt bij en deelt kennis. Dutch Green Building Week is de landelijke campagneweek voor duurzaam bouwen en ontwikkelen. Bedrijven en instellingen die voorlopen op CO2-reductie, circulariteit, klimaatadaptatie en gezondheid delen hun visie en kennis.