Europese grootschalige inzet van nieuwe mobiliteitsdiensten in slimme steden en regio’s

Geplaatst op 9 augustus 2019

AT Osborne is onderdeel van het initiatief New Mobility Services (NMS). NMS maakt deel uit van het actiecluster Duurzame stedelijke mobiliteit binnen het bredere Europese innovatiepartnerschap voor slimme steden en gemeenschappen, geïnitieerd door de Europese Commissie (EC). Doel is de grootschalige inzet en uitrol van nieuwe mobiliteitsdiensten in slimme steden en regio’s. Denk hierbij aan initiatieven zoals Coöperatieve, verbonden en geautomatiseerde mobiliteit (CCAM), Verbonden Intelligente Transport Systemen (C-ITS) en Mobiliteit als een Service (MaaS). Doelstelling is om hiermee binnen geheel Europea bij te dragen aan gezonde, schone, leefbare en toegankelijke steden. De essentie van NMS is het organiseren van een ‘learning-by-doing’-gemeenschap, waarbij alle Europese stakeholders betrokken zijn, om een markt en impact te creëren in steden en voor burgers.

Mobiliteit: een essentieel element voor onze samenleving

Ontwikkelingen in mobiliteit zijn complex en zeer dynamisch, wat betekent dat het bijna onmogelijk is om de toekomst te voorspellen. Wat we vandaag weten, is morgen verouderd, dus dit moet een verhaal zijn over ‘leren door te doen’. We weten dat mobiliteit een essentieel element is voor onze samenleving en economie. We zijn ons bewust van de uitdagingen en kansen met betrekking tot de toekomst van onze steden en regio’s. Om duurzame stedelijke mobiliteit te realiseren, moeten we op een integrale manier aan verschillende uitdagingen het hoofd bieden. Uitdagingen op het gebied van congestie, ruimtegebrek, groeiende bevolking, luchtkwaliteit, geluidsoverlast, leefbaarheid, gezondheid, sociale integratie, economische ontwikkelingen en het creëren van banen.

Nieuwe mobiliteitsdiensten een belangrijke oplossing

Bij discussies over de kansen in steden en regio’s is de grootschalige inzet van nieuwe mobiliteitsdiensten een belangrijke oplossingsrichting. De oplossingen die zowel overheden als marktpartijen kunnen bieden, kunnen innovatief zijn, met een grote impact op de samenleving en de manier waarop we de openbare ruimte gebruiken. Als we de cross-overs tussen CCAM, C-ITS en MaaS inzetten, kunnen we een grote, positieve en bovenal slimme impact hebben op de uitdagingen onze steden en regio’s. Als we ondertussen de invoering van gedeelde mobiliteitsconcepten stimuleren, kunnen we bijdragen aan gezonde, ruime en toegankelijke steden. Het doel: betere steden met efficiënter ruimtegebruik, minder congestie, schone lucht, gezonde burgers en een bloeiende economie. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan – we moeten de theorie in praktijk brengen. Hierbij kunnen steden en regio’s in Europa veel meer van elkaar leren dan ze nu al doen.

Daarom dragen AT Osborners enerzijds bij aan verschillende initiatieven waarbij nieuwe mobiliteitsoplossingen worden ontwikkeld, grootschalig worden getest en grootschalig voor zo veel mogelijk eindgebruikers beschikbaar worden gesteld. Anderzijds delen AT Osborners graag hun leerervaringen en best practices door geheel Europa.

Nieuw initiatief: New Mobility Services

Het initiatief ‘New Mobility Services’ (NMS) is het Europese partnerschap om deze ambities waar te maken. Het NMS-initiatief maakt deel uit van het actiecluster Duurzame stedelijke mobiliteit, binnen het bredere Europese innovatiepartnerschap voor slimme steden en gemeenschappen, geïnitieerd door de Europese Commissie (EC).

Samen met AT Osborne werken meer dan 140 geregistreerde partners van overheden, industrie, onderzoek en het maatschappelijk middenveld in 7 groepen aan concrete uitdagingen. De groepen zijn: On Demand Last Mile, Smart Parking Solutions, Intelligente Snelheidsassistentie, Stedelijk vrachtvervoer, Verkeersmanagement van de toekomst, Uitstekend bestuur voor nieuwe mobiliteitsdiensten en Smart Cycling and Walking. Wilt u meer weten over nieuwe mobiliteitsdiensten? Bekijk hier het whitepaper en hoe u een partnerschap kunt aanvragen. Voor meer informatie over NMS kunt u contact opnemen met Floris Bakermans. Hij kan u matchen met de verantwoordelijke coördinatoren.

AT Osborne heeft veel ervaring in het beheer en de levering van slimme mobiliteitsprojecten en -programma’s in heel Nederland en we breiden ons netwerk, expertise en competenties in het buitenland uit. Hierbij delen en matchen we graag best practices in zowel binnen- als buitenland. Smart Mobility past echt in het motto van AT Osborne – Urban Matter, People Matter – omdat veerkrachtige publieke en private stakeholders bijdragen aan rijke, gezonde, schone, ruime, leefbare en toegankelijke steden en regio’s, waar mensen kunnen wonen, werken en recreëren.

Leren en ervaren?

Wilt u eerste inzichten krijgen en leren van best practices op het gebied van:

  • Hoe mobiliteitsdiensten de veerkracht van uw stad of regio verbeteren?
  • Waarom integratie van mobiliteitsdiensten, reisdiensten, verkeersdiensten, infrastructuur en stadsontwikkeling is?
  • Hoe slimme mobiliteitsprogramma’s zoals SmartwayZ.NL, Talking Traffic of Verkeersondernemning de veerkracht van uw steden bevorderen?

Neem dan contact met ons op!

Wilt u als stad of regio ‘on the job’ best practices en leerervaringen van andere steden en regio’s toepassen binnen uw eigen smart mobility project of programma? Learning by doing en leren van andere projecten en programma’s vinden Osborners erg belangrijk. Daarom ontwikkelen wij samen met onze Europese partners de SMAT (Smart Mobility Assessment Tool). Ga naar SMAT pagina voor meer informatie, maar lees ook hoe u en uw stad en regio betrokken kunnen zijn.