Het laboratorium van de toekomst

Geplaatst op 3 december 2020

Regelmatig krijgt AT Osborne de vraag: ‘hoe ziet het laboratorium voor de volgende generatie eruit?’. Wij hebben daar, met onze jarenlange ervaring met Campusontwikkeling, zo onze ideeën over en besloten die te bespreken met jonge promovendi bij Universiteiten. We vroegen de onderzoekers hun perspectief te geven over de toekomstige Community, de relatie wonen/werken en het laboratorium van morgen. Dit deden zij met hun buurmeisje of neefje uit groep 8 in het achterhoofd; wat komt die tegen in 2035? Een aantal van de gemeenschappelijk ideeën hebben we gevisualiseerd in haalbare oplossingen voor de korte termijn. Het resulteerde in het boekje ‘Het laboratorium van morgen’. Onze fictieve wetenschapper Celine geeft je daarin graag een uitgebreid kijkje in de toekomst en vertelt zij hoe zij de onderzoeksomgeving in 2035 ervaart.

Samenwerking in de toekomst

Er is in 2035 meer oog voor de teamprestatie, tegenover het individualisme in 2019, door een betere inrichting en waardering van de organisatie als groep. Er wordt veel internationaal samengewerkt met andere wetenschappers. Instellingen van over de hele wereld, met specifieke kennis, werken samen. De onderzoekswereld is niet meer zo versnipperd.

Als onderzoekers voor een korte periode op andere locaties in het buitenland komen, zijn er op de campus woon/werk accommodaties beschikbaar. Er zijn verder volop mogelijkheden voor sporten, ontspannen en recreëren op de Campus. Dit alles bevordert de samenwerking en het uitwisselen van kennis.

Efficiëntie en duurzaamheid

In 2035 gaan de onderzoekers efficiënter om met de laboratoria. Die zijn functioneler, adaptiever, circulair en beter bezet dan vroeger. Duurzaamheid is hier, naast de bekende maatregelen uit de energietransitie van 2020, verder doorgevoerd. Onderzoekers hebben op het lab geen vaste werkplek meer, maar een flexplek. Er wordt meer gewerkt met data analyses, waardoor de onderzoekers minder vaak fysiek in het lab zijn. Hier zijn dus slimme oplossingen voor gevonden, om de ruimte efficiënter te kunnen benutten.

Er is een hele nieuwe wereld opengegaan, door de intensievere samenwerking met internationale promovendi. Zo leggen we bredere verbanden en maken we grotere stappen. We leren van elkaar en delen kennis: 1+1=3. Onze onderzoeken verlopen sneller en zijn veiliger. Ik ben er heel erg blij mee!’ (Celine, onderzoeker in 2035)

Boekje ‘Het laboratorium van morgen’

Nieuwsgierig geworden naar de ervaringen van Celine? Download nu het boekje ‘Het laboratorium van morgen’. Lees ook onze visie voor het Laboratorium van morgen: Researcher Centred Laboratory. Download hier onze Paper De onderzoeker centraal.

Al onze papers bekijken? Dat doe je hier.