Krachtenbundeling Smart Mobility

Geplaatst op 10 juni 2021

Nederland verandert snel en staat voor grote opgaven op het gebied van bereikbaarheid, woningbouw, leefbaarheid en energietransitie. Slimme mobiliteit (Smart Mobility) en digitalisering kan als middel bijdragen aan het oplossen van deze opgaven. Twee jaar geleden hebben Rijk, provincies, G5 en metropool- en vervoerrregio’s afspraken gemaakt om via samenwerking en een gezamenlijke aanpak meer impact te realiseren: de krachtenbundeling. Sindsdien hebben tientallen organisaties en talloze professionals uit het werkveld belangrijke stappen gezet.

Hierbij wordt steeds meer gewerkt als één overheid, worden zaken slim aangepakt, wordt er samen geleerd en gedeeld, en kunnen de betrokken organisaties het ook qua kennis en kunde aan.

Smart Mobility

Smart Mobility

De afgelopen jaren is een mooi fundament gelegd. De stap naar daadwerkelijke impact op deze opgaven vraagt een gecommitteerde, gezamenlijke gebiedsgerichte aanpak met energie en afspraken. Politiek, bestuurders, ambtenaren, kennisinstituten, marktpartijen maar ook werkgevers en reizigers spelen hierbij allemaal een belangrijk rol.

Er liggen momenteel zeven concrete kansen voor meer opschaling en impact:

  • Verbind smart mobility aan de belangrijkste maatschappelijke opgaven en reguliere uitvoeringsprocessen;
  • Betrek en ondersteun steden en gemeenten via (regionale) bestuurlijke netwerken;
  • Organiseer structurele middelen voor digitalisering en digitale veiligheid;
  • Investeer in kennis en kunde binnen de eigen organisatie;
  • Werk nog meer als één overheid richting markt, maatschappelijk veld en reiziger;
  • Digitaal op orde en digitale veiligheid: op weg naar een digitaal vaardige organisatie;
  • MaaS, deelmobiliteit en hubs: organiseer gebiedsgericht over de eigen grenzen heen.

Rol AT Osborne

De afgelopen jaren zijn AT Osborners vanuit verschillende rollen betrokken om bij enkele van bovenstaande ontwikkelingen ambities naar een haalbare uitvoeringspraktijk te brengen. Politiek, ambtelijk en in samenwerking met markt en eindgebruikers. Recentelijk is Floris Bakermans als projectsecretaris krachtenbundeling namens de gezamenlijke overheden gestart. Floris gaat samen met de betrokken stakeholders aan de slag met:

  • Investeren in het verbinden van de inhoud met de drijfveren (energie en urgentie) betrokken inhoudelijke thematrekkers, regiovertegenwoordigers landsdelen, directeuren en bestuurders
  1. Het samen agenderen, voorbereiden en structureren van de (ambtelijke en bestuurlijke) voorbereiding en politieke besluitvorming in de verschillende gremia en overleggen.
  2. Faciliteren aanpak om doorontwikkeling krachtenbundeling met en voor elkaar nóg effectiever/ efficiënter te organiseren.

Meer informatie 

In deze brochure en in dit filmpje vindt u een impressie van de activiteiten en resultaten. Op DutchMobilityInnovations.com vindt u een compleet en actueel overzicht.