Prestatieafspraken wonen & zorg: gemeenten aan zet!

Geplaatst op 1 september 2020

Nederland vergrijst, het aantal kwetsbare ouderen neemt hard toe. Nederland telt meer dan 600.000 kwetsbare ouderen. Deze groep is in dertig jaar tijd bijna verdubbeld! Dit heeft enorme gevolgen voor de zorgsector. De wachtlijsten voor het verpleeghuis lopen op, het wordt steeds lastiger om voldoende personeel te vinden en zorguitgaven nemen jaarlijks flink toe.

ouderen en thuiswonen

Ouderen blijven het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Ook de overheid zet in op het langer thuiswonen. Naast voldoende ondersteuning, is een geschikte woning en woonomgeving essentieel om het langer thuiswonen tot een succes te brengen. Helaas zien we dat het bouwen en verbouwen van geschikte woningen nog erg langzaam gaat. Gemeenten en woningcorporaties spelen een belangrijke rol in de transitie van het verpleeghuis naar langer thuis en zullen dan ook moeten handelen.
We staan met zijn allen namelijk voor een enorme opgave!

Gemeenten zijn aan zet!

Het kabinet wil dat alle gemeenten in 2021 prestatieafspraken hebben gemaakt met woningcorporaties, huurdersorganisaties en zorgaanbieders over wonen, welzijn, zorg en leefbaarheid. De meeste gemeenten hebben namelijk wel een Woonvisie opgesteld, maar uit onderzoek blijkt dat hier nauwelijks aandacht wordt besteedt aan de thema’s wonen, zorg en welzijn. Om goede afspraken te kunnen maken, is het van belang dat gemeenten vóór die tijd hun lokale woon- en zorgopgave in beeld hebben gebracht.

De Taskforce Wonen en Zorg stelt daarom dat gemeenten eerst een woonzorganalyse moeten uitvoeren. Een vervolg stap is om de inzichten uit deze analyse te vertalen naar een woonzorgvisie. Aan de hand van deze woonzorgvisie kunnen gemeenten prestatieafspraken maken met de diverse partijen.

AT Osborne ondersteunt gemeenten bij het uitvoeren van deze woonzorganalyse en de vertaling naar een woonzorgvisie! Daarvoor ontwikkelden wij de Wijkmonitor. Hiermee krijgen gemeenten in één oogopslag inzicht in een wijk. Hoe dat in zijn werk gaat? Download onze folder: De toekomst van wonen en zorg in de wijk voor meer informatie.