Reflectie: Onrust over eisen operatiekamers?

Geplaatst op 1 oktober 2020

Regelmatig worden in de Nederlandse ziekenhuizen operatiekamercomplexen gerenoveerd of nieuw gebouwd. AT Osborne is vanuit haar brede portfolio al ruim 50 jaar betrokken bij tal van nieuwbouw- en renovatieprojecten en heeft de ontwikkelingen op dit gebied van dichtbij meegemaakt en geïmplementeerd. Anno 2020 staan we naar verwachting aan de vooravond van een nieuwe richtlijn voor de luchttechnische prestaties van operatiekamers (OK). Voor ons aanleiding eens terug te kijken op de afgelopen jaren en dan met name naar de regelgeving. We schetsen daarnaast ook een stukje historie over de ontwikkeling van de operatiekamer. We schreven hierover de reflectie: Onrust over technische classificatie operatiekamers.

Oude operatiekamer

Kijkend naar de huidige OK-complexen, constateren we dat de ontwikkeling daarvan eigenlijk nog maar betrekkelijk recent is, met name van de operatiekamer zelf. Duidelijke kaders zijn er pas 25 jaar, veelal vanuit het College Bouw Zorginstellingen, recentelijk meer vanuit het werkveld. Aanvankelijk waren het in operatiekamers vooral mengende systemen. Die zijn grotendeels vervangen door verdringende systemen. Op de markt van ventilatiesystemen is de afgelopen 5 jaar veel ontwikkeling en ontstaan meer oplossingsrichtingen en keuzes.

We constateren ook dat de luchttechnische aspecten in relatie met postoperatie wondinfecties een lastige discussie blijft. De luchtbehandeling van een operatiekamer is maar een deel uit de keten van potentiële besmettingsrisico’s voor de patiënt. Het wetenschappelijk onderzoek, dat het bewijs aantoont tussen de functionaliteit van de luchtbehandeling op de OK, in relatie tot post operatieve wondinfecties is heel beperkt. Er is specifieker onderzoek nodig. De Federatie Medisch Specialisten die werkt aan een nieuwe richtlijn, gedragen vanuit alle beroepsgroepen, lijkt daarbij sterk af te wijken van de koers die de afgelopen 25 jaar is gevolgd, vooral gestuurd vanuit de Vereniging Contamination Control Nederland en TNO. De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft ons aangegeven zich te willen conformeren aan de nieuwe richtlijn van de FMS indien deze definitief wordt gepubliceerd.

We zijn benieuwd of en wanneer de nieuwe concept richtlijn formeel wordt vastgesteld en of de bijbehorende toetsings- en kwaliteitscriteria hierin ook worden opgenomen. Voor nu is de Werkgroep Infectiepreventie 2008 en 2014 het kader, maar de vraag is of dat zo blijft.

Download nu de reflectie: Onrust over technische classificatie operatiekamers