Talking Logistics: Connected Transport

Geplaatst op 13 augustus 2019

Digitalisering en het delen van data is altijd een belangrijk onderdeel geweest van Talking Logistics. Ga maar na: als bekend is welke euroklasse een voertuig heeft, weet het systeem welke milieuzones vermeden moeten worden. Door gegevens over de locatie te delen, kan op maat gemaakt verkeersadvies worden gegeven. Door de hoogte van het voertuig in te geven, kan het systeem routes met te lage onderdoorgangen vermijden. In opdracht van IenW ontwikkelde AT Osborne een tool, die inzichtelijk maakt welke functionaliteiten een logistiek dienstverlener kan gebruiken bij het ontsluiten van bepaalde data elementen.

De tool biedt inzicht in de functionaliteiten die gebruikt kunnen worden om de logistieke keten veiliger, betrouwbaarder, efficiënter en duurzamer te maken. Wederkerigheid staat centraal in dit systeem: als een vervoerder bereid is meer data te delen, wordt de informatievoorziening ook beter. Met het delen van bepaalde data elementen aan de Cloud dienstverleners, ontvangt de logistiek dienstverlener of wegbeheerder bepaalde functionaliteiten. Ten aanzien van de data elementen voor logistiek dienstverleners is hierbij onderscheid te maken tussen relatief eenvoudige data elementen, zoals locatie en snelheid, en data elementen die meer inspanning vragen van de logistiek dienstverlener, zoals het delen van planning gegevens. Met de data elementen van de logistiek dienstverlener verkrijgt de wegbeheerder inzicht in de actuele en toekomstige status van de logistieke keten.

Wederkerigheid staat centraal in dit systeem: als een vervoerder bereid is meer data te delen, wordt de informatievoorziening ook beter.

Talking Logistics

De tool is ontworpen op initiatief van Connected Transport Corridors, als onderdeel van Talking Logistics. Talking Logistics is een samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, decentrale overheden en marktpartijen. Talking Logistics wil de kansen benutten, die data en connectiviteit bieden, om zo maatschappelijke opgaven ten aanzien van verkeersveiligheid, bereikbaarheid, doorstroming en leefbaarheid aan te pakken.

Connected Transport Corridors

Onder de noemer Connected Transport Corridors werken het Rijk, regionale overheden en private partijen uit de logistieke sector samen, om de resultaten uit verschillende succesvolle pilots te integreren in de logistieke praktijk. Op drie veelgebruikte logistieke routes (‘corridors’) worden logistiek dienstverleners en wegbeheerders gestimuleerd om te digitaliseren, data te delen en standaarden toe te passen.

Bron: Talking Logistics- Connected Transport