Circulaire economie in projecten: een belangrijk aandachtspunt

Geplaatst op 4 februari 2020

Deze week is de week van de circulaire economie. Elke dag vertelt een Osborner wat circulariteit voor hem of haar betekent en krijgt u tips om er zelf mee aan de slag te gaan. Deze keer Rudolf Rijkens.

In de afgelopen 2 jaar is de circulaire economie in projecten bij mijn opdrachtgevers in de infrastructuur (water, weg en rail) een belangrijk tot zeer belangrijk aandachtspunt geworden. Zowel op bedrijfsniveau als op projectniveau worden doelstellingen en ambities geformuleerd. Die zijn nodig om een andere balans te vinden.

Bij de Grebbedijk doorliep het projectteam van waterschap Vallei en Veluwe de verkenningsfase met bijzondere aandacht voor klimaatneutraal en circulair werken. Dat wordt voorlopig verzilverd in het voorkeursalternatief. In de planuitwerkingsfase wordt dit vervolgd door deze circulair aan te besteden. AT Osborne ondersteunt het Waterschap hierbij.

Waarom zou iedereen zich bezig moeten houden met circulariteit?

We hebben geen planeet B. De opwarming van de aarde, de groei van de wereldbevolking en de toenemende welvaart veroorzaken toenemende druk op onze ecosystemen en maken de wereld niet mooier. Ik weet geen alternatief voor de circulaire economie om deze planeet op lange termijn bewoonbaar te houden.

De verbouwing van mijn huis circulair

Ook privé draag ik bij aan de circulaire economie. Bij de verbouwing van mijn huis staat geen bouwafvalcontainer op straat. Ik hergebruik materialen waar mogelijk en vond het verrassend om te zien hoe weinig restafval je dan produceert (dat past er gewoon bij in de kliko). Ook fijn dat de voorraden materiaal die ik had, nu veel kleiner zijn.
Drie gouden tips van Rudolf, om aan de slag te gaan met circulariteit

  1. Blijf niet ontwikkelen tot er perfecte uitwerking is, maar begin gewoon in je projecten en thuis. Het is niet moeilijk en het laaghangend fruit smaakt naar meer.
  2. Maak circulair werken tot jouw vaste denkwijze en aanpak, zowel zakelijk als privé.
  3. Maak de kring mensen die circulair denken en doen groter. Laat de resultaten zien aan je omgeving, het werkt aanstekelijk.