De CO2-prestatieladder

AT Osborne bereikte in 2021 de hoogste trede van de CO2-prestatieladder. Een belangrijke mijlpaal in de verduurzaming van onze eigen bedrijfsvoering, waar we erg trots op zijn. Het is de bevestiging voor onze opdrachtgevers en andere relaties dat wij een actief beleid voeren om onze CO2-footprint te verkleinen. We vertellen je graag wat dit beleid inhoudt.

Wat is de CO2-prestatieladder?

De CO2-prestatieladder is een managementsysteem – bestaande uit 5 niveaus – dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van de CO2-uitstoot. Niveau 3 is gericht op de uitstoot van de eigen organisatie, zoals van het wagenpark en het kantoorpand. Vanaf niveau 4 en 5 maakt de organisatie in kwestie ook werk van de CO2-uitstoot in de keten en sector.

Scope 1, 2 en 3

Bij CO2-uitstoot spreken we vaak van scope 1, 2 en 3.

  • Scope 1 is de directe uitstoot, veroorzaakt door eigen bronnen binnen de organisatie. Het gaat dan om eigen gebouw‑, vervoer- en productie-gerelateerde activiteiten.
  • Scope 2 is de indirecte uitstoot. Het zijn emissies die ontstaan door de opwekking van elektriciteit, warmte en koeling en stoom in installaties die niet tot de eigen onderneming behoren.
  • Scope 3 omvat de emissies die ontstaan zijn als gevolg van de activiteiten van de organisatie, maar die voortkomen uit bronnen die geen eigendom van de organisatie zijn en ook niet beheerd worden door de organisatie. Het betreft dan uitstoot waarop de organisatie geen directe invloed kan uitoefenen.

Onze footprint

We rekenden ons verbruik om naar CO2-emissies, om meer inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot per energiestroom. Onze CO2-emissies voor scope 1, 2 en 3 vind je in het dashboard hieronder.

Het dashboard hierboven updaten we periodiek. De halfjaarlijkse cijfers over 2024 staan nu online.

Reductie

We reduceren op de volgende manieren onze footprint:

  • In 2022 is een praktijkproef gestart met een kleine nevenvestiging van het bedrijf in het centrum van Utrecht. Deze locatie is gekozen om een werkruimte te bieden die uitstekend met openbaar vervoer bereikbaar is, voor medewerkers voor wie locatie Baarn te veel reistijd vraagt, zeker als het gaat om reizen met openbaar vervoer. Ook in 2024 maken we nog steeds gebruik van deze nevenvestiging in Utrecht.
  • In 2022 is de werkgroep Mobiliteitsregeling ingesteld door directie en OR. Deze werkgroep heeft de directie geadviseerd over de vormgeving van een verbeterde en duurzamere mobiliteitsregeling voor medewerkers. In het tweede kwartaal van 2023 is ingestemd met de nieuwe mobiliteitsregeling. Deze is in 2023 verder geïmplementeerd en wordt momenteel gehanteerd.
  • In 2023 en 2024 namen we ons inkoop- en partnerbeleid onder de loep en stelden we een afvalverwerkingsbeleid op.
  • In januari 2024 stapten we over naar 100% groene stroom voor onze huisvesting in Baarn.
  • In 2025 organiseren we kennissessies over het thema CO2-reductie en duurzaamheid, om het bewustzijn onder medewerkers en ketenpartners te vergroten.

Daarnaast is de werkgroep Duurzaam AT Osborne (d.ATO) is in het leven geroepen, om dit alles kracht bij te zetten. Deze groep van betrokken Osborners denkt graag mee over nieuwe ideeën vanuit de organisatie. AT Osborne stimuleert medewerkers zelf nieuwe initiatieven op te starten.

Communicatie

Elk halfjaar delen we de gegevens over ons verbruik en reductie. Dit doen wij voor onze medewerkers onder meer via ons intranet en onze nieuwsflash. Extern doen wij dit via verschillende kanalen, waaronder onze eigen website.

Participatie

AT Osborne neemt actief deel aan initiatieven rond de reductie van CO2 in de sector of daarbuiten. Op dit moment zijn dat de initiatieven Stichting Positieve Impact en DGBC Paris Proof.

Raamcontracten en projecten met gunningsvoordeel

Sinds de certificering zijn we opgenomen in drie raamcontracten met gunningvoordeel: Raamovereenkomst Provincie Noord-Holland, Raamovereenkomst met Rijkswaterstaat en Raamovereenkomst met ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  • De footprint van het raamcontract met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in 2021 bedraagt 0 kg CO2, in 2022 81.052,2 kg CO2 en in 2023 96.908,5 kg CO2.
  • De footprint van het raamcontract met de Provincie Noord-Holland in 2021 bedraagt 0 kg CO2, in 2022 0 kg CO2 en in 2023 32.499,6 kg CO2.
  • In de raamovereenkomsten met Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland is nog geen omzet gemaakt in projecten door AT Osborne, vandaar dat er (nog) geen footprint is voor deze raamovereenkomsten.

Documentatie

Certificaat

Meer informatie over de CO₂-Prestatieladder? Deze vind je op de website van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO).

Datagedreven sturing en dashboarding

AT Osborne ontwikkelt haar dienstverlening op het gebied van data-gedreven sturing en dashboarding binnen grote infrastructuurprojecten. Wil jij ook meer doen met data binnen je (project- of programma)organisatie? Neem dan contact op met dominique.berck@atosborne.nl.

Deel deze pagina via

Ook interessant