Paris Proof Commitment

AT Osborne verbindt zich aan de doelstelling om het energiegebruik in de gebouwde omgeving met twee derde te verlagen door ondertekening van het Paris Proof Commitment. 

Maak de gebouwde omgeving al in 2040 Paris Proof en wacht niet tot 2050. Dit zeggen wij als AT Osborne met het ondertekenen van het Paris Proof Commitment. Samen met 93 andere marktpartijen ondertekende we het Paris Proof Commitment van de Dutch Green Building Council (DBGC). Hiermee verbinden wij ons aan de doelstelling om het energieverbruik in de gebouwde omgeving in 2040 met twee derde te verlagen, inclusief de bijbehorende CO2- uitstoot. Wat is het Paris Proof Commitment, waarom ondertekenden wij dit en welke stappen nemen wij de komende tijd om invulling te geven aan dit commitment.  

Paris Proof Commitment  

Het Paris Proof Commitment is een initiatief van DBGC naar aanleiding van het klimaatakkoord van Parijs. Dit commitment heeft tot doel dat de gebouwde omgeving in Nederland in 2040 in lijn is met de klimaatdoelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs van 2015. Het Klimaatakkoord van Parijs markeert een keerpunt in de internationale inspanningen om klimaatverandering aan te pakken. Het stelt ambitieuze doelen vast om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius met als limiet een toename van 1,5 graden Celsius. Het Paris Proof Commitment van de DGBC is een verdere verfijning en versterking van deze doelstellingen. Het legt de focus op concrete acties die partijen kunnen ondernemen binnen de gebouwde omgeving, om deze doelstellingen daadwerkelijk te realiseren.  

In de praktijk

Enkele van de belangrijkste punten van de het Paris Proof Commitment zijn:  

  • Energiegebruik: het Paris Proof Commitment richt zich op het verminderen van het energiegebruik van gebouwen, namelijk 2/3 minder energiegebruik in 2040. De focus ligt op efficiënt energiegebruik door isolatie, efficiënte verwarmings-en koelinstallaties en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.
  • CO2-reductie: het reduceren van de CO2-uitstoot draagt bij aan de algemene klimaatdoelstellingen. Dit wordt onder meer bereikt door het verminderen van het energiegebruik, de overstap naar groene energiebronnen, maar ook door de CO2 uitstoot van de benodigde materialen te beperken.   
  • Monitoring en rapportage: deelnemers aan het initiatief moeten hun inspanningen voor energie-efficiëntie en CO2-reductie monitoren en rapporteren, om de voortgang te volgen en te delen. 
  • Betrokkenheid bij de keten: het Paris Proof Commitment moedigt bedrijven aan om niet alleen naar hun eigen uitstoot te kijken, maar ook naar die van hun toeleveringsketens en partners. Het streeft naar een algehele verschuiving naar duurzame praktijken in de hele waardeketens. 

Waarom AT Osborne dit Commitment ondertekent 

Al voordat we ons aansloten bij het Paris Proof Commitment, waren we actief bezig met het verduurzamen van- en verminderen van de CO2-uitstoot. Van zowel ons vastgoed, als dat van opdrachtgevers. We omarmen dan ook het initiatief van DBGC, omdat we sterk geloven dat bedrijven een essentiële rol spelen bij het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Daarnaast draagt het DBGC-initiatief bij aan het vergroten van de steun en de motivatie om actie te ondernemen op dit gebied. Dit geldt voor zowel bedrijven die al bezig zijn met verduurzaming als de bedrijven die nog moeten beginnen.  

Sneller verduurzamen 

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor bijna 40% van het energieverbruik en bijna een derde van de CO2-uitstoot in Nederland. Dit betekent dat er een grote verantwoordelijkheid ligt voor de sector om gebouwen sneller te verduurzamen en duurzamer te bouwen. Wij vinden dat dit nu niet snel en grondig genoeg gebeurt.  

AT Osborne opereert veel in de gebouwde omgeving. Wij hebben zelf een (monumentaal) kantoorpand. En daarnaast werken wij veel voor onderwijs-, zorginstellingen en (lokale) overheden die ook met de klimaatdoelstellingen te maken hebben. In ons werk willen wij leiderschap tonen en vooroplopen als het gaat om het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Onze adviseurs kunnen én willen zich inzetten om onze eigen organisatie en de organisaties waarvoor wij werken Paris Proof te maken.  

Welke stappen neemt AT Osborne? 

Het Paris Commitment omvat vijf belangrijke stappen die je als organisatie moet nemen: 

  1. Het onderschrijven van de ambitie eerder te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs.  
  2. Het committeren aan het Paris Proof maken van de gebouwde omgeving. Concreet betekent dit dat AT Osborne zich inzet om zowel bestaande als nieuwe gebouwen die onder directe controle vallen Paris Proof zijn in 2040. Daarnaast zetten wij ons in om ervoor te zorgen dat de gebouwen waar we invloed op hebben ook Paris Proof zijn in 2040.  
  3. Het transparant zijn over eigen energiegebruik en CO2-uitstoot en het opstellen van routekaarten om dit te realiseren.  
  4. Het monitoren en rapporten van de voortgang. Daarmee maken we niet alleen voor onszelf inzichtelijk wat de behaalde resultaten zijn, maar laten we ook aan anderen zien wat werkt.  
  5. Het promoten van het Paris Proof Commitment en het tonen van leiderschap naar klanten, de branche en leveranciers. Dit zorgt ervoor dat iedereen in de keten de stappen neemt die nodig zijn om Paris Proof te zijn in 2040.  

Onze inzet

Commitment alleen is niet genoeg. Daarom geeft AT Osborne verder invulling aan de het Paris Proof Commitment. De stappen die wij nemen zijn onder te verdelen in 3 categorieën: 

  1. Het verminderen van ons energieverbruik en CO2- uitstoot | We hebben ambitieuze doelstellingen vastgesteld om zowel ons energieverbruik als onze CO2-uitstoot te verminderen. Om deze doelstellingen te realiseren hebben wij een ‘Paris Proof Routekaart’ opgesteld. Het uitvoeren van deze routekaart omvat verschillende stappen. Hieronder het verduurzamen van ons vastgoed, door te investeren in energie-efficiënte maatregelen. Ons uiteindelijke doel is om tegen 2035 onze eigen kantoorgebouwen volledig in overeenstemming te brengen met de Parijse Klimaatdoelstellingen. Daarnaast nemen we initiatieven om duurzaam reizen van onze medewerkers te stimuleren. Ook evalueren we onze bedrijfs-en inkoopprocessen om onze CO2-uitstoot verder te verminderen. We streven ernaar om met al deze maatregelen onze CO2-uitstoot in 2035 met twee derde te verminderen in vergelijking met ons referentiejaar 2021.  
  2. Duurzaamheid in Projecten | We helpen opdrachtgevers om Paris Proof routekaarten op te stellen en uit te voeren, zodat ook zij Paris Proof zijn in 2040. Daarnaast integreren we duurzaamheid in al onze projecten en adviseren we opdrachtgevers over milieuvriendelijke oplossingen en best practices. Die aanpak bestaat uit 4 onderdelen: 
    • Paris Proof is onderdeel van al onze offertes voor opdrachten in de gebouwde omgeving 
    • Paris Proof staat altijd op de overlegagenda, zelfs als het pas het eerste gesprek met een potentiële opdrachtgever is 
    • We gaan bij elke opdracht na waar onze opdrachtgever staat ten opzichte van Paris Proof en geven (ongevraagd) advies over risico’s en kansen om te verduurzamen 
    • Voor ons advies putten we uit onze database met referentieprojecten en bewezen best practices, om te komen tot de best passende oplossing.
  3. Transparantie en Rapportage | Wij zijn transparant over het energiegebruik en de materiaalgebonden emissies van onze eigen (kantoor)panden. Deze zijn voor iedereen terug te vinden in ons jaarverslag en op onze website. Daarnaast helpen wij onze opdrachtgevers bij het verschaffen van inzicht in het energiegebruik van hun gebouwen en het (verwachte) energiegebruik en de materiaalgebonden emissies van de gebouwen waar wij – via onze opdrachten- invloed op hebben.  

Bovendien rapporteren wij jaarlijks aan DBGC over onze voortgang ten aanzien van ons energieverbruik en CO2-reductie.  

Aan de slag!  

Heeft u hulp nodig bij het verduurzamen van uw organisatie? Wij helpen u graag uw vastgoed Paris Proof te maken in 2040. Neem contact met ons op voor deskundige begeleiding en op maat gemaakte oplossingen. Samen kunnen we meer impact maken.  

Deel deze pagina via

Ook interessant