Circulariteit

AT Osborne wil bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Een belangrijk onderdeel daarvan is circulariteit: verstandig omgaan met materialen en grondstoffen, op een manier die onze planeet in balans houdt. Onze samenleving moet haar activiteiten, zoals het donutmodel van de Britse econome Kate Raworth dat omschrijft, duurzaam vormgeven in de ruimte tussen het ecologisch plafond en het sociaal fundament. Een goed leven voor iedereen, binnen de draagkracht van de aarde.

Circulariteit in de economie spitst zich onder meer toe op materiaalgebruik. Het doel: niets weggooien en niets gebruiken wat niet herstelbaar is. Bij de keuze voor bouwmateriaal is hout bijvoorbeeld een goede optie, omdat je in beginsel bomen kunt terugplanten voor de bomen die je kapt. Maar het betekent ook dat je goed kijkt naar mogelijk hergebruik van materialen die al gebruikt zijn. Dat heeft een positief effect op het milieu. Je gooit niets of in ieder geval minder weg, zodat je bespaart op nieuwe spullen en dus ook op de grondstoffen om ze te maken. Ook is er financieel voordeel. Gebruikte materialen hebben waarde. Als je er slim mee omgaat, hoeft die niet eens zoveel minder te zijn dan de oorspronkelijke waarde. Blijf zo dicht mogelijk bij de top van de ‘value hill’, en het circulaire mes snijdt aan de milieu- én de kostenkant. Hou daar in de bouw bijvoorbeeld rekening mee door materialen niet vast te kitten maar te klikken. Dan kun je gebouwen, die aan het einde van hun levensduur zijn, gemakkelijk uit elkaar halen en de materialen opnieuw gebruiken. Natuurlijk, regelgeving en andere juridische uitdagingen maken dat niet altijd even gemakkelijk. Maar er is op dat vlak meer mogelijk dan je denkt.

AT Osborne helpt opdrachtgevers bij de ontwikkeling van een circulariteitsstrategie. Slim en op tijd nadenken over hoe je een project zo circulair mogelijk kunt maken en de juiste vragen stellen: wat zijn de ambities, wat kunnen marktpartijen daaraan bijdragen en hoe realiseren wij dat? AT Osborne verbindt alle betrokken spelers, om circulariteit door de hele keten heen te borgen. Maar wij laten het niet bij mooie plannen. Wij vertalen ze naar de praktijk, door de circulaire doelstellingen vast te leggen in contracten en bij inkooptrajecten. En wij zoeken verbindingen waar dat mogelijk is. Zo koppelden wij een sloop- en bouwproject van een woningcorporatie aan een infraproject van de gemeente. Dat leidde tot een zeer tastbaar circulair resultaat: de materialen die bij de sloop beschikbaar kwamen, konden een paar honderd meter verderop hergebruikt worden voor bestrating.

Onze opdrachtgevers bevinden zich voornamelijk in het publieke domein: gemeenten die straten aanleggen, provincies die bruggen beheren, organisaties zoals Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf die grote hoeveelheden wegen en gebouwen in portefeuille hebben. Bij elkaar vertegenwoordigt dit een enorm volume. Als daarbinnen circulariteit veelvuldig wordt toegepast, vormt dat een substantieel vliegwiel voor een daadwerkelijk circulaire economie. AT Osborne levert daar graag een bijdrage aan. Wij geloven erin dat dit de nieuwe weg is die wij met zijn allen moeten inslaan.