Innovatie en aanbesteding

In de sector bouw en infra worden de opgaven de laatste jaren steeds complexer. Zo wordt bij (ver)bouwprojecten in de zorg steeds vaker ook de levering van medische apparatuur integraal aan de markt opgedragen, inclusief de bijbehorende ICT. Daarnaast is sprake van een toenemend aantal partijen en aandachtsgebieden: van gebruikers, omwonenden en andere stakeholders tot onder meer stikstofnormen, duurzaamheid, circulariteit en de aanleg van kabels en leidingen.

Door de toenemende complexiteit is steeds meer behoefte aan daadwerkelijke samenwerking tussen opdrachtgever en de markt. Tegenwoordig heb je geen traditionele aannemer nodig die enkel uitvoert, maar eerder strategische partners: partijen waarmee je in een vroeg stadium intensief over het project kunt brainstormen, zodat alles zo slim mogelijk wordt aangepakt.

Deze ontwikkeling heeft zich in de afgelopen jaren vertaald in de opkomst van instrumenten die zo’n samenwerking juridisch handen en voeten kunnen geven. Denk aan de bouwteamovereenkomst, het innovatiepartnerschap, design & build, de best value aanpak en as a service. Stuk voor stuk contractmodellen en aanbestedingsvormen die hun waarde al hebben bewezen. De cruciale vraag is echter: welk instrument past nu het beste op datgene wat de opdrachtgever in een specifiek project wil?

AT Osborne vindt dat een instrument moet bijdragen aan het doel van de opdrachtgever. Vorm volgt inhoud en niet andersom. Belangrijk is daarom dat een opdrachtgever eerst – met de markt – bepaalt wat hij wil en kan. Vervolgens kan worden nagedacht over welke juridische vorm hier het beste bij past. Niet andersom.

Het uitgangspunt dat alle vormen gemeen hebben, is een partnership voor de lange termijn. Daarmee motiveer je marktpartijen om in een vroeg stadium aan boord te komen en hun strategische rol op te pakken. Immers, als zij weten dat zij in de toekomst meerdere opdrachten van een klant tegemoet kunnen zien, zullen zij eerder bereid zijn om te investeren in ontwikkeling en innovatie. Doelstellingen op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en circulariteit komen zo eerder tot realisatie. Als die partijen daarnaast weten dat zij in diezelfde toekomst ook vaker zullen samenwerken met de andere lange termijnpartners, zullen zij bij eventuele conflicten ook bereid zijn om samen tot oplossingen te komen. Dat behoedt de opdrachtgever voor leveranciers die met de vinger naar elkaar wijzen.

AT Osborne is in staat om deze gezamenlijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid, van de opdrachtgever en de lange termijnpartners, te organiseren. Wij lijnen de benodigde partijen op en bekijken de lange termijn samenwerking vanuit het perspectief van al onze kennis en ervaring. Wij beschikken over expertise op juridisch en organisatorisch vlak, maar zijn ook deskundig op het gebied van duurzaamheid en uitvoering. Wij weten hoe het is om alles goed op papier te zetten, maar ook om tot feitelijke uitvoering te komen. Wij hebben kennis van alle bestaande instrumenten voor lange termijn samenwerking. Met onze AT Osborne contract- en aanbestedingswijzer kunnen wij op basis van enkele gerichte vragen tot de juiste keuze komen, die de verwezenlijking van uw opgave en doelstelling vanaf het vroegste stadium op het juiste spoor zet.