Waterkwaliteit

Het behoeft geen betoog: water is van levensbelang. Grondwater vormt in Nederland een groot deel van de drinkwatervoorziening. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de voedselproductie. Oppervlaktewater voorziet ons eveneens van drinkwater en heeft ook belangrijke recreatieve en ecologische functies. Nederlanders hengelen en zwemmen er graag in, en het vormt als ecologische habitat een belangrijke schakel in de biodiversiteit.

Het water staat echter op verschillende fronten onder druk. Dat gaat over kwaliteit én kwantiteit. Het drinkwater is van hoge kwaliteit, maar dat vereist doorlopende aandacht. Chemische stoffen vormen een bedreiging. Klimaatverandering zorgt voor een ander probleem. Periodes van droogte komen steeds vaker voor en duren steeds langer, waardoor er ’s zomers in delen van ons land tekorten aan drink- en sproeiwater ontstaan. Een ander gevolg is een toenemende behoefte aan een frisse duik in veilig, schoon en natuurlijk zwemwater. Dat vraagt van alle betrokken instanties doorlopend een forse inspanning waar we eigenlijk te weinig bij stil staan.

De kwaliteit en beschikbaarheid van water zijn op verschillende manieren nauw verweven met ons dagelijkse bestaan. Het feit dat veel mensen hier niet actief bij stil staan, maakt het behoud en de bewaking van die kwaliteit tot een complex werkveld. Daarmee vormt waterkwaliteit een belangrijk aandachtsgebied voor AT Osborne.

Wij ondersteunen de verantwoordelijke partijen, zoals het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen en drinkwaterbedrijven. Dat doen we bijvoorbeeld door vigerend beleid te evalueren en door te ondersteunen in de ontwikkeling van nieuw beleid. We creëren samenwerkingsverbanden en nieuwe coalities doordat we de spelers op het speelveld kennen en goed bekend zijn met doelstellingen, belangen en opgaven.

AT Osborne ondersteunt strategische verkenningen en voert het management over programma’s voor de verbetering van de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater. Ook adviseren wij over de relevante wet- en regelgeving. Het solide vertrekpunt daarin is onze inhoudelijke kennis en onze ervaring. Die ligt voor een belangrijk deel besloten in onze mensen, die al vele jaren betrokken zijn bij integraal waterbeheer en waterkwaliteit. Zij hebben alle belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar meegemaakt, zowel op het gebied van beleid en regelgeving (zoals de introductie van Europese Richtlijn Water) als van de toenemende problematiek van opkomende stoffen.

Al deze kennis, kunde en ervaring maken AT Osborne tot een geschikte partner op het gebied van een duurzame, toekomstbestendige watervoorziening.

Biodiversiteit

Verschil moet er zijn. Dat geldt zeker voor de natuur. Biodiversiteit ‑ de verscheidenheid aan dieren, planten en insecten – is van essentieel belang voor ons voortbestaan. AT Osborne wil helpen om de balans terug te brengen, door de bewustwording over biodiversiteit te vergroten binnen de opdrachten waaraan wij voor en met onze klanten werken. Soms is dat gericht beleidsadvies of het werk aan een Omgevingsvisie of een gebiedsontwikkeling. Soms is dat ook binnen opdrachten waar je er misschien niet meteen aan zou denken, zoals de natuurinclusieve renovatie van een gebouw.