Eerste hulp bij ongewenste omgangsvormen
Sinds 1 januari 2019 is binnen AT Osborne vertrouwenspersonen actief. Het doel: ongewenste omgangsvormen (en daaruit voortvloeiende onveilige situaties) voorkomen en uit de wereld helpen.
Ze zijn er niet alleen voor als het misgaat vinden ze. Het creëren van bewustwording, een veilige werkomgeving, dat is hun hoofdtaak. “Als wij ons werk goed doen dan worden we als het goed is weinig benaderd”, zegt Nico Schoonen. Hij is samen met Osborner Miriam van Dalen vertrouwenspersoon binnen AT Osborne.
Bij AT Osborne vinden we een prettige en veilige werksfeer heel belangrijk. Iedereen moet zich bij ons thuis voelen. Daarom is er sinds 2019 een vertrouwenspersoon actief. Daarvoor werd ook freelance coach en vertrouwenspersoon Nico Schoonen benaderd om, naast de interne vertrouwenspersoon, een rol te spelen. Als voormalig consultant kende hij de wereld al goed. Sinds begin 2020 is Nico de duo-partner van consultant/jurist Miriam van Dalen. Miriam haalt haar werkplezier vooral uit het samenwerken en de omgang met mensen. “Mijn rol als vertrouwenspersoon is daar een mooie aanvulling op .”
Het werk als vertrouwenspersoon gaat dan ook alleen om de mensen en is heel divers. Een vertrouwenspersoon is niet alleen een klankbord bij ongewenste omgangsvormen zoals pesten, uitsluiten, discriminatie, (verbale of fysieke) agressie of (seksuele) intimidatie, maar kan ook een luisterend oor bieden bij integriteitsschendingen. Daarnaast wordt van het duo verwacht dat zij gevraagd en ongevraagd adviezen geven aan de directie over een sociaal veilige werkomgeving.
Bewustwording creëren is ook één van de taken en wat Miriam en Nico betreft de hoofdtaak. “Wat zijn nu ongewenste omgangsvormen? Hoe herken je het? Vroeger gold ‘er is geen beter vermaak dan leedvermaak’ maar inmiddels hebben we andere ideeën over humor in de maatschappij. Waar stopt humor en waar begint pesten”, noemt Nico enkele items op. Miriam vult aan: “Het kan ook zo zijn dat het je niet zelf betreft, maar dat je het bij een collega ziet gebeuren of dat je twijfels hebt over hoe iets is gezegd of gedaan. Binnen Osborne, maar ook bij opdrachtgevers. Ook daar is de vertrouwenspersoon voor. Het kan gaan om één opmerking die bij iemand blijft hangen of verkeerd is gevallen. Er hoeft niet meteen iets heel ernstigs aan de hand te zijn, liever niet zelfs, we zijn er liever eerder bij.”
Dat gesprek is altijd op aanvraag van de melder en is vertrouwelijk. Beide vertrouwenspersonen hebben een opleiding gehad en zijn gecertificeerd voor ‘ongewenste omgangsvormen’ en ‘integriteitsschendingen’. In beide opleidingen wordt aandacht geschonken aan gesprekstechnieken, het omgaan met emoties. “Vaak komt iemand vol in zijn of haar emotie bij je. Wij proberen te luisteren, maar ook structuur aan te brengen in alle gebeurtenissen en desgewenst te begeleiden in de te nemen stappen om tot een oplossing te komen”, vertelt hij. Dat kan een officiële klacht worden, maar meestal hoeft dat niet. De vertrouwenspersonen zijn er om alle mogelijkheden te bespreken en de melder te begeleiden bij gesprekken of vervolgstappen. “Mede daarom is het fijn dat er een externe vertrouwenspersoon is. Niet iedereen wil misschien gevoelige zaken bij een collega kwijt”, zegt Miriam. “We vullen elkaar sowieso goed aan. De ene keer vindt iemand het fijn om iets te bespreken met een vrouw, de andere keer juist met een man. Dat helpt hopelijk ook de drempel zo laag mogelijk te houden.”