Werken aan de kwaliteit van een nieuwe generatie vakmensen

Tien keer per jaar ontvangt Joost Rengers drie á vier pas afgestudeerde waterprofessionals, op het hoofdkantoor van AT Osborne. Een middag lang coacht hij de jonge vakmensen op het gebied van projectmanagement. Bij de opdrachtgever, het Nationaal Watertraineeship, valt hiervoor een factuur tegen zwaar gereduceerd tarief op de mat. Waarom vindt Joost het belangrijk om dit te doen? Een verhaal over nieuwe generaties, grensoverschrijdend denken en een biertje drinken.

Sinds 2010 biedt het Nationaal Watertraineeship jonge mensen, die net hun hbo- of universitaire opleiding op het gebied van water hebben afgerond, de mogelijkheid om tegen een volwaardig salaris een stage te lopen bij organisaties die actief zijn in de water- en bodemwereld. Daarnaast volgen zij één dag per week een opleidingsprogramma. “Het onderdeel projectmanagement bleef daarin wat onderbelicht”, vertelt Joost. “Via-via kwam bij AT Osborne de vraag terecht: kunnen jullie daar een rol in spelen? Daar hoefden wij niet lang over na te denken.”

Vers bloed
Het antwoord op de vraag waarom er niet lang over nagedacht hoefde te worden, volgt logischerwijs ook snel. “De waterwereld is behoorlijk vergrijsd. Er bestaat behoefte aan een enorme hoeveelheid vers bloed. Dankzij deze sessies kan ik een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de nieuwe generatie vakmensen. Belangrijk, want bedenk je wel: de waterwereld gaat nooit weg. Als we de pomp uitzetten en stoppen met waterbeheer, staat driekwart van Nederland onder water. Achter de schermen zijn veel mensen er continu mee bezig om dat te voorkomen. Die mensen geven wij een steuntje in de rug.”

Plezier en kwaliteit
De net afgestudeerde professionals zijn vaak inhoudelijke experts; waterbouwkundigen, ingenieurs en wat dies meer zij. Maar er wordt ook van hen verwacht dat zij een project kunnen runnen. Joost: “Sommigen ervaren dat als een loodzware verantwoordelijkheid. Die komen hier dan ook ietwat gespannen binnen. Vanuit mijn ervaringen kan ik hen dan vertellen dat het leiden van een project een rol is en tegelijkertijd een vak, dat bestaat naast hun inhoudelijke deskundigheid.”

Projecten leiden doe je er niet zomaar even bij, is de boodschap van Joost. “Vanuit je rol doe je je werk. Daar hoort een bepaalde verantwoordelijkheid bij, géén alomvattende verantwoordelijkheid. Je werkt samen in teams. Dat gaat over plezier, energie en de kwaliteit van het project. Het gaat dus ook over conflicten en elkaar op zaken durven aanspreken. Het is mooi om daar tijdens de sessies expliciet mee bezig te zijn. Wat je nastreeft, is dat vakmensen na een pittige, inhoudelijke discussie ’s avonds ook weer een biertje met elkaar kunnen drinken.”

Waardebehoud
Maatschappelijke impact maken? Natuurlijk, dat is belangrijk. Zeker als je belangrijkste opdrachtgevers overheden zijn, aldus Joost. “In feite leef ik bij de gratie van de belastingbetaler. Daar wil ik dan graag echte waarde tegenover zetten. Dat kan op heleboel manieren. De kwaliteit van de nieuwe generatie waterprofessionals verbeteren is de impact die ik nastreeft, voor de korte en de lange termijn.

In andere projecten deinst Joost er niet voor terug om zich tegen van alles en nog wat aan te bemoeien, om de kans op de keuze voor de meest waardevolle oplossing te vergroten. Vinden opdrachtgevers dat niet vervelend? “Een enkele keer wordt het als hinderlijk ervaren, maar vaker krijgen we er complimenten voor. We doen het altijd met respect voor de mens en oog voor de situatie. Samen nieuwe grenzen ontdekken gun ik iedereen. Zeker als het de kwaliteit of de positieve maatschappelijke impact van een project vergroot. Ondertussen zetten we als AT Osborne zelf ook stappen. Ons bedrijfspand in Baarn vind ik een mooi voorbeeld. Samen met de eigenaar Triodos hebben we deze monumentale villa, die zijn waarde al ruim tweehonderd jaar bewezen heeft, volledig laten verduurzamen. Het energieverbruik en de CO2-uitstoot zijn drastisch verminderd, door gebruik te maken van het bodem- en watersysteem. Daarmee hebben we ons sterk gemaakt voor de waardeontwikkeling van een bestaand gebouw. Wij hebben kunnen bijdragen aan waardebehoud, en deze waarde zelfs vergroot, in plaats van vrije ruimte te claimen en iets nieuws te laten bouwen. Het is één van de redenen waarom ik er trots op ben bij AT Osborne te werken.”