Maandag 6 april 2020 is de Academische High Intensive Care Amsterdam (AHICA) geopend als onderdeel van het Amsterdam UMC locatie AMC. Op de Academische High Intensive Care worden patiënten behandeld die acute psychiatrische zorg nodig hebben. Een team van verpleegkundigen, psychiaters, artsen, psychologen, maatschappelijk werkers en therapeuten geeft hier 24-uurszorg.
De afdeling is ontworpen volgens het HIC model, een gedachtegoed dat door diverse GGZ partners gezamenlijk is ontwikkeld om mensen die in ernstige psychiatrische nood verkeren goed en menswaardig op te vangen en te behandelen. Dit gedachtegoed vraagt om een andere opzet en indeling dan de oorspronkelijk afdeling. Waar voorheen bij gevaar voor personeel of patiënten een separeercel gebruikt werd, is de nieuwe benadering om een-op-een begeleiding aan te bieden aan de betreffende patiënt. Dat gebeurt in aparte ruimtes die IC units worden genoemd.
De oude separeercellen zijn omgebouwd tot twee IC-units waarvan één IC unit een Extra Beveiligde Kamer (EBK) heeft. De EBK is een ruimte die kan worden afgesloten, maar het contact met de patiënt wordt behouden door een groot en beveiligd raam en beeldspraakverbinding via een interactief beeldscherm. Dit beeldscherm geeft de patiënt ook meer regie over de ruimte aangezien de temperatuur en de kleur van de ruimte hiermee bepaald kan worden en ook de lamellen en het openen van een raam aan te sturen zijn.
Naast de IC units zijn ook de woonkamers en de comfortrooms verbouwd op basis van een ontwerp ter bevordering van herstel en welzijn. Uit onderzoek blijkt dat een dergelijke healing environment ook negatieve emoties als angst, stress en agressie kan reduceren. Ondanks de benodigde slagvaste afwerking van de toegepaste materialen, oogt het interieur van de afdeling gastvrij en niet-institutioneel. Specifieke verlichting, kleur en meubilair helpen de patiënten om tot zichzelf te kunnen komen. Bovendien is er geen fysieke scheiding meer tussen de verpleegpost en de werkvloer. Daarnaast hebben de patiënten en personeel geen sleutels, maar hebben zij badges waarbij personen toegang kunnen krijgen tot de ruimtes die voor hen op dat moment toegankelijk moeten zijn.
AT Osborne
AT Osborne heeft het ontwerp- en uitvoeringsproces van deze verbouwing mogen begeleiden. Door de complexiteit en de specifieke eisen en wensen van de afdeling is er nauw samengewerkt met alle betrokken partijen om tot het beste resultaat te komen.