Snelle treinverbinding Amsterdam – Berlijn

Geplaatst op 9 september 2019

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en het Duitse Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur (BMVI) heeft AT Osborne samen met Royal HaskoningDHV en met Duitse en Zwitserse partners van augustus tot en met november 2018 een quick scan uitgevoerd naar versnellingsopties voor de Amsterdam-Berlijntrein op de korte en langere termijn. Op 31 januari 2019 verschenen het onderzoek en de Kamerbrief.

Op 14 augustus verscheen schreef De Gelderlander dat Arnhem in beeld is als mogelijke halteplaats. Ook consultancy.nl schreef op 28 augustus een artikel over mogelijke halteplaatsen. Op 4 september verscheen op consultancy.nl het artikel Directe trein tussen Eindhoven en Düsseldorf stap dichterbij.

Reizigers worden momenteel – zonder dat ze moeten overstappen – met een ICE-trein in zes uur en tweeëntwintig minuten van onze hoofdstad via Amersfoort, Hengelo en Bad Bentheim naar Berlijn vervoerd. Volgens het Nederlandse parlement neemt die reis op dit moment nog te veel tijd in beslag. Om deze reden noemden verschillende Tweede Kamerleden begin dit jaar de huidige treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn “teleurstellend” en “somber”. Veel reizigers lijken daar toch wat anders over te denken. Tijdens de eerste helft van 2019 groeide het aantal passagiers op het traject namelijk met 18%.