Groot nieuws uit de Eerste Kamer: de Invoeringswet Omgevingswet is aangenomen! AT Osborne draagt al jaren bij aan de totstandkoming van de Omgevingswet. Ook aan deze Invoeringswet hebben enkele van onze juridische adviseurs meegewerkt. Het succes voelt dan ook een beetje als het onze.
Nu de Invoeringswet is aangenomen is het hele stelsel van de Omgevingswet nog niet compleet. De Aanvullingswetten geluid en bodem zijn gisteren, 11 februari 2020, inhoudelijk door de Eerste Kamer besproken; binnenkort volgt nog de behandeling van de Aanvullingswetten grondeigendom en natuur. Met de Invoeringswet is in ieder geval vast komen te staan dát de Omgevingswet er komt. Nog onduidelijk is wanneer de we precies mogen gaan werken met het nieuwe stelsel. De verwachting is dat dit vanaf 1 januari 2021 zal zijn. Over de precieze inwerkingtredingsdatum verwachten we deze zomer meer duidelijkheid.
Het debat over de wet was lang en scherp. Belangrijke thema’s waren het Digital Stelsel Omgevingswet, rechtsbescherming, ondersteuning van decentrale overheden met implementatie van de wet, participatie en financiën. De stemmingen over de Invoeringswet Omgevingswet werden uiteindelijk tot twee keer toe uitgesteld. Gisteren vond zelfs nog een vierde termijn plaats. Daarin werd de minister voor Milieu en Wonen gevraagd te reageren op het recent verschenen nieuwsbericht dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties druk uitgeoefend zou hebben op de Inspectie Leefomgeving en Transport om een kritisch rapport niet te publiceren.
Het rapport ging over de doorwerking van nationale belangen in decentrale regelgeving, en had daarmee betrekking op diverse onderwerpen uit de Omgevingswet. Ondanks de kritiek van senatoren in de Eerste Kamer heeft dit bericht niet geleid tot een negatieve uitslag van de stemming over de Invoeringswet Omgevingswet. Acht fracties stemden voor; vijf stemden tegen.
De Invoeringswet van de Omgevingswet regelt onder meer een soepele overgang van de bestaande naar de nieuwe wetgeving. Inzet daarbij is om het voor gebruikers zo eenvoudig mogelijk te maken. Bestaande vergunningen blijven straks bijvoorbeeld gelden als omgevingsvergunning en hoeven dus niet opnieuw aangevraagd te worden. De Invoeringswet vult de Omgevingswet bovendien op een aantal cruciale punten aan.
De omgevingsvergunning voor bouwen wordt gesplitst in een bouwtechnische vergunning en een ruimtelijke vergunning. Gemeenten krijgen meer vrijheid om te bepalen of een ruimtelijke vergunning voor een ontwikkeling nodig is. Daardoor kan het aantal aanvragen voor bouwvergunningen worden teruggebracht. Dat scheelt burgers en bedrijven veel geld en tijd.
De Invoeringswet bevat ook de grondslagen voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Burgers en bedrijven kunnen via het loket vergunningen aanvragen en meldingen doen en zien welke regels en beleid in een gebied van toepassing zijn.
De vergoeding voor nadeelcompensatie (planschade), schade die burgers en ondernemers ondervinden van een initiatief, wordt realistischer. Deze wordt straks bepaald op het moment dat er echt gebouwd wordt. In het huidige recht is de vergoeding vaak gebaseerd op fictieve schade.

Infographic invoeringswet (klik voor een grotere afbeelding)
Meer weten?
Onze juridisch adviseurs geven u graag meer informatie. Kijk ook eens op de site van het Ministerie van BZK.