Gebiedsgerichte MIRT-Verkenning A2 Deil-Vught

Geplaatst op 1 maart 2019

AT Osborne leidt het consortium, dat in opdracht van het Ministerie van IenW, de provincies Gelderland en Noord-Brabant, ’s-Hertogenbosch en de Regio Rivierenland de gebiedsgericht verkenning A2 Deil-Vught uitvoert. De doelstelling van de MIRT-Verkenning (MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) is het oplossen van de huidige en toekomstige bereikbaarheidsopgaven door het verbeteren van de doorstroming op en tussen de knooppunten Deil en Vught op de A2 in beide richtingen, waardoor de betrouwbaarheid van de reistijd op het netwerk en de bereikbaarheid van het gebied per saldo verbetert.

De verkenning is een proces van trechtering. Van veel mogelijke maatregelen naar kansrijke alternatieven die uiteindelijk leiden tot een voorkeursalternatief dat volgens planning eind 2020 vastgesteld moet worden.

Maatregelen toetsen

In een gebiedsgerichte benadering met betrokkenheid van burgers, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties in het gebied zijn in de afgelopen maanden bijna 300 mogelijke maatregelen geformuleerd. Een deel van die maatregelen betreffen het vergroten van de capaciteit van de A2 Deil-Vught door extra asfalt. Een deel betreft maatregelen die uitgaan van het beter benutten van de bestaande capaciteit. En een deel gaat over alternatieven buiten de A2. Al deze maatregelen zijn getoetst op doelbereik, financierbaarheid en de technische uitvoerbaarheid. Dat proces heeft geresulteerd in de Rapportage Verdiepende Longlist waarin 19 mogelijke maatregelen/maatregelpakketten.

Longlist vastgesteld

De stuurgroep van opdracht gevende partijen heeft deze Longlist – na consultatie van de ambtelijke-, maatschappelijke- en bestuurlijke adviesgroepen – onlangs vastgesteld. Een belangrijke mijlpaal. AT Osborne is samen met de consortiumpartners Witteveen+Bos en Panteia trots op het bereikte resultaat.

In de vervolgfase worden de maatregelen nader op hun effecten geanalyseerd. Ook dit zal weer gebeuren in een gebiedsgerichte aanpak met betrokkenheid van alle stakeholders in het gebied.

Voor meer informatie: www.mirtA2deilvught.nl.