Hoe we extra benodigde IC capaciteit doelmatig kunnen toewijzen

Geplaatst op 14 september 2020

De recente groei van het aantal coronabesmettingen, nog voor de start van de herfst, vormt voor velen een bron van zorg. Het is nog niet precies duidelijk hoe de winter verdere invloed heeft op de verspreiding van COVID-19. Bij reguliere griepvirussen is deze invloed namelijk sterk. Hierdoor bestaat de angst dat het COVID-19 virus, mogelijk samen met het griepvirus, in de winter tot een overbelasting van het zorgstelsel zullen leiden.

Uitbreiding IC capaciteit

Om dit te voorkomen wil het kabinet een structurele uitbreiding van de Intensive Care (IC) capaciteit naar 1.350 IC bedden en daarbovenop een flexibele capaciteit van 350 IC bedden. De paradoxale complexiteit van dit vraagstuk is dat we moeten investeren in IC bedden die we bij voorkeur nooit of zo min mogelijk willen gebruiken. IC zorg is relatief dure zorg en we moeten voorkomen dat we extra bedden enkel ‘voor de leegstand’ creëren. Daarnaast bestaat de vraag of er voldoende personeel beschikbaar is om de maximale capaciteit van 1.700 bedden te realiseren.

Ontwikkeling IC zorgvraag

Dit betekent dat we de extra IC capaciteit op een doelmatige manier regionaal moeten toewijzen. Daarbij moeten we ook rekening houden met de toekomstige reguliere IC vraag, na beschikbaarheid van een COVID-19 vaccin. Dit vraagt om regionale inzichten in de langere termijn consequenties van demografische, epidemiologische en technologische ontwikkelingen op IC zorg.

Toekomstige zorgvraag inzichtelijk maken

AT Osborne ontwikkelde hiervoor ELLIPSE. Hiermee kunnen wij vanuit demografische ontwikkelingen de toekomstige vraag naar IC zorg per regio inzichtelijk te maken. Hierbij houden we ook rekening met de impact van epidemiologische of technologische ontwikkelingen. Daarnaast maken we met ELLIPSE inzichtelijk welke IC capaciteit regionaal kan worden vrijgespeeld door electieve productie uit te stellen. Op deze manier kunnen gedifferentieerde afbouwscenario’s worden ontwikkeld, bijvoorbeeld per ROAZ regio (acute zorg), in geval van een nieuwe crisissituatie.

Zo maakt ELLIPSE de invloed van ontwikkelingen en ambities op de zorgvraag en de benodigde capaciteit snel inzichtelijk. Op deze manier kunnen keuzes voor de uitbreiding of vermindering van de capaciteit goed onderbouwd worden. Wilt u ook data gedreven keuzes maken voor de toekomst? Wij laten graag zien wat ELLIPSE voor u kan betekenen!