HollandPTC Final Handover

Geplaatst op 1 augustus 2019

Na jaren voorbereiding en planning, vergunningen, de bouw en de start van de behandeling van patiënten vorig jaar, is sinds half juli alle protonentherapie apparatuur officieel van HollandPTC. Leverancier Varian heeft alle apparatuur overgedragen.

Testen ooglijn starten, behandeling verwacht in december

HollandPTC behandelt al sinds september 2018 patiënten, op de korte termijn verandert er voor de patiënten wat dat betreft niet veel. Wel is er meer capaciteit waardoor het aantal patiënten dat we per dag kunnen behandelen verder kan stijgen. Ook is de ooglijn opgeleverd. HollandPTC heeft als enige in Nederland deze behandelruimte voor patiënten met oogtumoren. De testen om de ooglijn klinisch in gebruik te nemen kunnen gaan starten, zodat binnenkort patiënten niet langer naar het buitenland hoeven voor deze behandeling. De verwachting is dat in december 2019 de eerste patiënt bij HollandPTC behandeld wordt.

Onderzoek voor preciezere protonentherapie

Naast de ooglijn zijn ook de onderzoeksbundellijn en de 2 CT scanners op rails opgeleverd. Binnenkort starten de eerste onderzoekers hun experimenten om protonentherapie nog preciezer te maken. De CT op rails in de behandelruimte maakt het mogelijk om de dosis nog gerichter af te geven in de tumor, zodat omliggend gezond weefsel beter gespaard wordt. Dit noemen we adaptieve protonentherapie en is een stap naar nog betere zorg voor de patiënt.

Behandelingen in HollandPTC

Op dit moment behandelt HollandPTC patiënten met hoofd-hals tumoren, hersentumoren, tumoren in de wervelkolom (chordomen/chondrosarcomen) en patiënten met borstkanker.

Over HollandPTC

HollandPTC is een zelfstandig poliklinisch centrum voor protonentherapie, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in Delft. Het is opgericht door Erasmus MC, LUMC en TU Delft en vormt met deze centra een actief samenwerkingsverband in zorg, onderwijs en wetenschap. HollandPTC behandelt patiënten uit heel Nederland. Naast patiëntenzorg is onderwijs en wetenschappelijk onderzoek naar de meerwaarde en effectiviteit van protonentherapie en de (technische) verbetering van deze behandeling een belangrijk speerpunt van HollandPTC.

Erik Dijkman was meer dan 10 jaar als projectmanager betrokken bij dit project:

Met de acceptatie van de laatste 2 bestralingsbunkers zit mijn werk van meer dan 10 jaar er bijna op! Nederland beschikt nu voor het eerst over een protonenbestralingsbunker specifiek voor oogtumoren en een specifiek voor R&D doeleinden. Ik wens het team van HollandPTC heel veel succes met de behandeling van patiënten en het doen van baanbrekend onderzoek!