Nieuw ziekenhuis voor Bravis

Geplaatst op 4 juni 2021

Bravis Ziekenhuis is ontstaan na de fusie van de ziekenhuizen in Roosendaal en Bergen op Zoom. De zorg is verdeeld over de twee hoofdlocaties. Beide zijn in de basis meer dan 50 jaar oud, op 15 kilometer afstand van elkaar. In het najaar van 2018 startte Bravis met een uitgebreid traject om de visie op 2030 te formuleren. Visiedocument Het Nieuwe Bravis heeft als veelzeggende ondertitel ‘Een nieuwe locatie, een nieuwe visie’. Zorgvernieuwing en nieuwbouw zijn essentieel in het realiseren van toekomstbestendig zorgaanbod. In 2020 werd de locatiekeuze bekend gemaakt. Bravis is op weg naar een nieuwe hoofdlocatie op locatie de Bulkenaar, centraal gelegen in het werkgebied van het ziekenhuis tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Daar moet uiteindelijk een volledig nieuw ziekenhuis gerealiseerd worden, waarin de complexe en dure ziekenhuisvoorzieningen worden samengebracht.

Renee Dooyeweerd en Robin Rudolphie op de nieuwe locatie

Renee Dooyeweerd en Robin Rudolphie op de nieuwe locatie

Unieke kans

Bij de voorbereiding op het nieuwe ziekenhuis wordt Bravis bijgestaan door Robin Rudolphie en Renee Dooyeweerd van AT Osborne in de rol van programmamanager voor de Programma van Eisen fase. Volledige nieuwbouw voor een ziekenhuis is een unieke gelegenheid. “Een prachtige kans om alle belangrijke ontwikkelingen in ziekenhuisland ook te vertalen in een mooi, nieuw en functioneel ziekenhuisgebouw” zoals Leo Simons, Manager Bedrijfszaken, het verwoordt.

“Onze drive is een omgeving creëren waar organisaties, maar vooral mensen baat bij hebben. Bijdragen aan een gezonde samenleving vinden we daarbij belangrijk,” vertelt Robin. Renee vult hem aan: “bij Bravis herkennen we de sterke ambitie om een ziekenhuis te creëren dat klaar is voor de toekomst, zorg biedt die bijdraagt aan kwaliteit van leven van patiënten en een plezierige plek is om te werken. Om dat te doen met nieuwbouw is een unieke kans; die krijg je niet vaak! Ook voor ons als adviseurs is het een prachtige opdracht.”

Brede betrokkenheid

Voor de gehele PvE fase heeft AT Osborne een aanpak opgesteld. Bij de selectie hadden we die in de basis al uitgewerkt en gepresenteerd. We verkennen eerst gezamenlijk de ambities met themagroepen. Dan verdiepen we ons in de concepten en principes per programmagroep. Dat verrijken we met gebruikersgroepen tot een volledig PvE.

Om ontwikkelingen binnen en buiten het ziekenhuis te vertalen naar toekomstbestendige huisvesting, zoeken Robin en Renee de samenwerking met een diversiteit van mensen in het ziekenhuis; van artsen en verpleegkundigen tot stafmedewerkers en catering. En patiënten natuurlijk.

“We gaan graag met iedereen aan de slag, om ontwikkelingen binnen en buiten het ziekenhuis te vertalen naar toekomstbestendige huisvesting,” zegt Renee. “Eerst denken we na over de ambities en wat we willen, daarna over de meest passende indelings- en huisvestingsconcepten om dat te bereiken en de match met de toekomstige zorg- en werkprocessen. Dat werken we uit tot alle eisen aan het gebouw, zodat het daarna echt ontworpen kan worden,” legt Robin uit.

Zo doorlopen we een zorgvuldig  proces, waarbij we steeds meer mensen betrekken en komen we tot een gedragen, compleet en gedegen programma van eisen aan het eind van dit jaar.

Ambities voorop

Deels afgeleid van de visie hebben we 8 thema’s benoemd zoals de mens centraal, de gezonde werkomgeving, ordening en samenhang, smart hospital en duurzaamheid. Met een grote groep medewerkers en patiënten werken we die thema’s uit in ambities en uitgangspunten voor de programma’s die daarna uitgewerkt worden. Het met elkaar benoemen en vaststellen van ambities (wat je wilt bereiken, voordat je kiest hoe) helpt straks bij het maken van keuzes uit de vele mogelijke oplossingen.

Bravis wil een ziekenhuis realiseren waar de patiënt en bezoeker zich welkom en op zijn gemak voelt én dat een prettige werkomgeving biedt voor medewerkers om met trots en plezier te werken. In het nieuwe ziekenhuis gebruiken we nieuwe technologie op een slimme manier, zonder dat die te dominant is en verliezen we niet de persoonlijke aandacht voor de patiënt. Om wendbaar te blijven moet het gebouw kunnen meebewegen met verschillende samenwerkingsvormen en de gewenste manier van zorg organiseren. Het gebouw is duurzaam én draagt actief bij aan gezondheid.

Samen bepalen

“Voor de medewerkers is een belangrijke rol weggelegd: we moeten samen bedenken in welk gebouw zij straks het beste kunnen werken,” benadrukt Renee. “Het programma van eisen is echt hét moment waarop we kunnen bepalen hoe het nieuwe Bravis vorm krijgt. Het is de kunst om niet te snel in hokjes (kamertjes, afdelingen) te denken, maar aan wat er moet gebeuren. Nieuwbouw is hard werken, een traject van lange adem, maar wel met een mooi vooruitzicht.”

Bij de verdere uitwerking van alle ambities en wensen houden we rekening met de kaders. AT Osborne is naast het organiseren van het PvE vooral ook gevraagd mee te denken op onderwerpen als omvang, fasering, en investeringskosten. Bravis gaat uit van een nieuwbouw in 2 fasen, waarbij na realisatie van fase 1 de bestaande locatie Roosendaal nog enkele jaren in gebruik blijft. Voor het kiezen van de verdeling van activiteiten over de beide locaties hebben we een aanpak en analyse opgesteld waarin we kijken naar medisch- en zorginhoudelijke, bedrijfsmatige en huisvestingsaspecten, investering en exploitatie.

Samen zullen we kritisch blijven op het aantal te realiseren vierkante meters. Bravis wil voorkomen dat ze te groot bouwen en wil niet onnodig geld in stenen investeren, maar juist in zorg, technologie en personeel. De samenhang tussen organisatie, techniek en huisvesting heeft daarom onze voortdurende aandacht.