Dat blijkt uit een analyse van adviesbureaus AT Osborne en Performation naar de productie-ontwikkeling van topklinische en algemene ziekenhuizen tussen 2014 en 2016.
DDe onderzoekers Holger Wagenaar en Theofiel Jetten keken naar de ziekenhuisproductie in aantal en omvang van het aantal DOT’s. Probleem daarbij is dat de DOT-structuur en de prijzen elk jaar veranderen. Om een goede vergelijking te kunnen maken zijn alle zorgactiviteiten van 2014 tot en met 2016 daarom gegroepeerd volgens de systematiek van 2016 en gewaardeerd tegen de gemiddelde prijs in dat jaar. Het beeld dat hieruit naar voren komt is dat ziekenhuizen wat betreft productie een zeer beperkte groei laten zien, aldus de onderzoekers. De kosten voor dure geneesmiddelen zijn buiten beschouwing gelaten. Acute zorg nam de afgelopen jaren af, tegenover een lichte stijging van de chronische en electieve (niet-spoedeisende) zorg. Oncologische zorg steeg de afgelopen jaren het sterkst. Uit de verdeling naar het aantal behandelde patiënten blijkt dat de chronisch zorg veruit de grootste categorie patiënten in het ziekenhuis is. Chronische zorg beslaat veertig procent van het totaal aantal behandelde patiënten, gevolgd door electieve zorg (32 procent), acute zorg (20 procent) en oncologische zorg (8 procent). De verschillen tussen de topklinische en algemene ziekenhuizen wat betreft complexiteit van de geleverde zorg zijn de afgelopen jaren toegenomen. Zo is de complexiteit van behandelingen, uitgedrukt in gemiddelde kosten per patiënt, in de STZ-ziekenhuizen 15 procent hoger dan in de algemene ziekenhuizen. In 2014 bedroeg dit verschil nog 12,5 procent.
Ook de verdeling naar type zorg laat verschillen zien tussen de ziekenhuizen. In 2016 was de omvang van de acute en de electieve zorg in de algemene ziekenhuizen procentueel groter dan in de STZ-ziekenhuizen. De omvang van de chronische zorg was daarentegen kleiner in de algemene ziekenhuizen. Dat in de STZ-ziekenhuizen meer oncologische zorg wordt geboden is logisch, aldus de onderzoekers. Het aandeel kwetsbare ouderen in ziekenhuizen is blijkens het rapport “substantieel” en neemt geleidelijk toe. Zo’n 48 procent van de totale zorg komt voor rekening van de groep 65-plussers. Dit percentage groeit jaarlijks met 1 procent. Meer dan ooit is actief portfoliomanagement noodzakelijk voor elk ziekenhuis volgens de onderzoekers. Dit om beter te anticiperen op de verwachte ontwikkelingen in de zorg, zoals hierboven geschetst. Onderscheidend profileren van verschillende ziekenhuislocaties is daarbij veelal ook aan de orde, gelet op de veranderingen in het zorgaanbod en het intensiever samenwerken in het netwerk.
Factoren die de komende jaren van invloed zijn op de productiviteitscijfers zijn de ontwikkelingen op het gebied van ICT en e‑health en de veranderende kijk op gezondheid en de veranderende opstelling van de patiënt. Ook de behoorlijke krapte op de arbeidsmarkt heeft invloed, aldus de onderzoekers.