Als gevolg van de coronacrisis hebben zorgaanbieders te maken met grote financiële onzekerheden. Om besmettingen te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor coronapatiënten, is in de ziekenhuizen een groot deel van de electieve zorg tot stilstand gekomen. In de langdurige zorg is sprake van teruglopende inkomsten als gevolg van het wegvallen van de vraag en doordat de dagbesteding noodgedwongen is gesloten. Ook worden zorgaanbieders met hogere en andere kosten geconfronteerd, bijvoorbeeld om het personeel en de cliënten te beschermen. Hierdoor zien steeds meer zorginstellingen een drastische verslechtering van hun liquiditeitspositie. De vraagt rijst of ze binnenkort nog aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.
Om zorgaanbieders te ondersteunen die door de coronacrisis in de financiële problemen (dreigen te) raken, werken Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Nederlandse gemeenten momenteel hard aan de onderstaande set tijdelijke maatregelen, bedoeld voor het op korte termijn oplossen van knelpunten in de uitvoering:
1. Zorgverzekeringswet: Continuïteitsbijdrage gecontracteerde zorg
Zorgaanbieders binnen de Zorgverzekeringswet kunnen vanaf begin mei een beroep doen op deze regeling om inkomsten te garanderen voor niet geleverde zorg ten gevolge van de coronacrisis. Deze regeling geldt niet voor zorgaanbieders die direct betrokken zijn bij hulp aan corona-patiënten (zoals ziekenhuizen en huisartsen) en andere acute zorg. Met deze zorgaanbieders worden afzonderlijke afspraken gemaakt. ZN verwacht dat tussen de 60–85% van de zorgkosten worden vergoed.
2. Wet langdurige zorg: Compensatie van omzetderving
Voor zorgaanbieders actief binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) die te maken hebben met teruglopende omzet kan compensatie worden aangevraagd. Het uitgangspunt hierbij is dat in elk geval tot 1 juni wordt vergoed conform de omzet in het contract of, in afwezigheid daarvan, een zo goed mogelijke inschatting daarvan als er geen coronacrisis zou zijn geweest.
3. Wet langdurige zorg: Financiering van extra kosten
Via een nieuwe regeling van de NZa kunnen Wlz instellingen de extra kosten die samengaan met de coronacrisis vergoed krijgen. Hiervoor dienen deze kosten door de instellingen apart geregistreerd te worden.
4. Wet maatschappelijke ondersteuning: Compensatie van omzetderving
Met als doel acute liquiditeitsproblemen te voorkomen en de gevolgen van de corona-crisis voor de financiële positie in 2020 van deze zorgaanbieders te neutraliseren kunnen ook aanbieders van jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugdreclassering en maatschappelijke organisaties rekenen op financiële steun. Uitgangspunt hierbij is dat de financiering van de omzet onverminderd plaatsvindt, zoals die contractueel overeengekomen was dan wel een zo goed mogelijke inschatting daarvan.
5. Wet maatschappelijke ondersteuning: Financiering van extra kosten
Ook de meerkosten van instellingen die direct voortkomen uit het volgen van de richtlijnen van het RIVM zullen vergoed worden.
Verder hebben zorgverzekeraars veelal afspraken gemaakt met zorgaanbieders over het sneller declareren en uitbetalen van declaraties voor verleende zorg. Hierdoor worden in april al honderden miljoenen versneld uitbetaald.
Maandag 6 april is de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) van kracht geworden. Bovengenoemde financiële oplossingen zijn een voorliggende voorziening op de nieuwe NOW. Voor eventuele ondersteuning vanuit de NOW moeten zorgaanbieders zich in eerste instantie wenden tot de inkopers (van zorgkantoor, zorgverzekeraars en gemeenten) en met hen nagaan of zij steun kunnen krijgen. Als zorgaanbieders rekening houdend met deze ondersteuning voldoen aan de voorwaarden van de NOW-regeling, dan kunnen zij zich wenden tot het UWV om een aanvraag voor steun in te dienen.
Meer weten?
AT Osborne kan uw zorginstelling door bovengenoemde maatregelen helpen navigeren. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met Stijn Kiens.
Ook hebben we veel ervaring met het opstellen van financiële prognoses voor gezondheidszorginstellingen. Wij helpen u graag beter inzicht te krijgen in uw korte termijn liquiditeitspositie. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met Michel van Rooijen of Mike Tournoij.
Meer informatie

Michel van Rooijen
Managing Consultant
michel.vanrooijen@atosborne.nl +31 (0)6 250 424 63 Connect op LinkedIn