Programmaplan Bruggen en Kademuren Amsterdam vastgesteld

Geplaatst op 20 april 2020

Amsterdam staat voor een grote opgave om de bruggen en kademuren in de stad te herstellen. Veel van de bruggen en kades zijn ontworpen en gebouwd voor aanzienlijk minder zwaar (vracht)verkeer dan er tegenwoordig gebruik van maakt. Het resultaat is dat een groot deel van deze constructies in slechte staat is.

Programma Bruggen & Kademuren

Om de bruggen en kademuren in de stad op grote schaal en versneld te onderzoeken en te herstellen, is er vorig jaar een programma ingericht. Het programma Bruggen en Kademuren richt zich op circa 830 verkeersbruggen en circa 200 kilometer op diepere grondlagen gefundeerde kademuren. Dit zijn de bruggen en kademuren die belangrijk zijn voor het functioneren van de stad of waarbij de risico’s op constructieve gebreken hoog wordt ingeschat. De missie van het programma luidt: een functionerende stad met veilige en toekomstbestendige bruggen en kademuren voor huidige en volgende generaties.

Programmaplan Herstellen en verbinden

Op 14 april jl. is het Programmaplan Herstellen en Verbinden vastgesteld in het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders. Dit plan markeert niet de start van het programma, maar geeft de organisatie en de aanpak van de opgave verder vorm. Het programmaplan is de kapstok van de aanpak.

Het programma is erop gericht om het huidige achterstallig onderhoud aan de constructies te herstellen en versneld toe te werken naar een functionerende stad met veilige en toekomstbestendige bruggen en kademuren. De aanpak bestaat uit onderzoeken, bewaken, afwegen en besluiten, beperken, versterken, vernieuwen, versnellen en ontwikkelen, verbinden en beheersen. Er is gekozen voor een zorgvuldige en brede aanpak, met nadruk op herstel van de bruggen en kademuren en verbinding met de stad.

Betrokkenheid AT Osborne

AT Osborne collega Geertje van Engen is sinds de start van het programma in 2019 betrokken en vervult momenteel een rol als strategisch directieadviseur. Ze heeft onder andere geholpen met de opbouw en de inrichting van de organisatie, het vormgeven van de aanpak en opstellen van het programmaplan, het maken van samenwerkingsafspraken met partners en het inrichten van de rapportagecyclus. Ook heeft zij meegewerkt aan het onlangs gepubliceerde dashboard.