Urgente opgave is om ons huidige energiesysteem, gebaseerd op fossiele bronnen, te transformeren naar een duurzaam energiesysteem. In theorie liggen de oplossingen hiervoor op de plank, grootschalige toepassing van zon en wind, hiermee kunnen we volledig verduurzamen.
In de praktijk ligt er een enorme uitdaging. Nederland vol met zonneparken en windmolens is vanuit de gedachte aan andere functies als natuur, leefbaarheid in de kernen, wegen, luchtvaart, spoorlijnen en het algehele voorzieningenniveau onwenselijk en waarschijnlijk praktisch onmogelijk. Naast zon en wind moeten we dus op zoek naar andere onontdekte of vergeten bronnen en een slim gebruik daarvan. Er zijn meerdere mogelijkheden die kansrijk lijken, maar tegelijkertijd onzekerheden in zich dragen en dus om meer onderzoek of experimenten vragen. Daarnaast gaat het niet alleen om andere energiebronnen, maar ook om andere vormen van opslag en transport van energie. Tot slot is er mogelijk ook andere apparatuur bij de eindgebruikers nodig. Het vraagt uiteindelijk om een hele systeemverandering, niet alleen in technologische zin maar ook wat betreft de wijze van financieren, participeren, eigenaarschap en benutting.
In de publicatie Slimme stad en ommeland, van de kenniskring Slimme Stad en Ommeland, gaat het over de vraag hoe de agrarische sector kan bijdragen door meer en beter samen te werken in ketens, gebieden en netwerken. Wat zijn de mogelijkheden en kansen als wij onze krachten bundelen op een regionale schaal?
De publicatie is een coproductie van Jurgen van der Heijden (AT Osborne) en Martin Bakker, Stijn van Liefland en Koen Antonis van de Waardenmakers, de broedplaats voor maatschappelijke uitdagingen in Brabant.