Staalkaarten Omgevingswet bieden handelingsperspectief voor gemeenten

Geplaatst op 18 december 2018

Het Consortium AT Osborne, HNS, Over Morgen en Witteveen+Bos schreven de staalkaart Omgevingsplan Energietransitie, voor het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’. Deze staalkaart laat zien hoe de gemeente de instrumenten van de Omgevingswet kan inzetten voor de energietransitie, waarbij met name is ingezoomd op het omgevingsplan. De staalkaart biedt een handelingsperspectief voor ambtenaren en bestuurders om aan de slag te gaan met de energietransitie en biedt inzicht in de stappen die gezet moeten worden om tot regels te komen. Want een regel is niet een doel op zich, maar kan een middel zijn om een doel te bereiken.

Omgevingswet

Aanleiding voor het maken van staalkaarten

Het huidige omgevingsrecht is verbrokkeld en verdeeld over tientallen wetten. Er zijn aparte wetten voor bodem, bouwen, geluid, infrastructuur, mijnbouw, milieu, monumentenzorg, natuur, ruimtelijke ordening en waterbeheer. Deze verbrokkeling leidt tot afstemmings- en coördinatieproblemen en verminderde bruikbaarheid voor iedereen die met het omgevingsrecht te maken heeft. Staalkaarten geven inzicht in de nieuwe mogelijkheden die de systematiek van de Omgevingswet biedt. Denk aan mogelijkheden voor het verbeteren, beschermen en benutten van de gemeentelijke leefomgeving. Staalkaarten bieden hierbij de volgende inzichten:

  • Het komen tot een omgevingsplan: wat kom je in zo’n proces tegen?
  • Werken vanuit een visie: weet je wat je opgaven, ambities en gebiedsbeschrijving zijn?
  • Maken van regels: hoe schrijf je je ambities weg in regels voor een omgevingsplan?

Eén plan voor de fysieke leefomgeving

In de complexe fysieke leefomgeving hangt veel samen, wat het maken van een omgevingsplan niet gemakkelijk maakt. Maar als het plan er eenmaal is, is er één omgevingsplan over de gehele fysieke leefomgeving. Voor inwoners en bedrijven wordt het daarmee eenvoudiger om initiatieven te ontplooien en op te zoeken wat mogelijk is.
De VNG maakt de komende tijd meer staalkaarten, in samenwerking met Eenvoudig Beter en Aan de Slag met de Omgevingswet.

Meer weten of een staalkaart downloaden? Kijk op Aan de slag met de Omgevingswet.

Lees ook het artikel Omgevingswet en Energietransitie.