Er zijn in de afgelopen jaren allerlei keurmerken voor gebouwen voorbij gekomen: GPR, GreenCalc+, LEED, BREEAM-NL. Nu is er een nieuw keurmerk: WELL Building Standard. Wat is het en wat kun je er als onderwijsinstelling mee?

Eerdere keurmerken richten zich, elk met een eigen bandbreedte, op het meten van de duurzaamheid van een gebouw. Het WELL-keurmerk meet in hoeverre een gebouw bijdraagt aan de gezondheid (het welzijn) van haar gebruikers. Het keurmerk kijkt naar de aspecten luchtkwaliteit, drinkwaterkwaliteit en -beschikbaarheid, voeding (veilig, gezond), licht, fitness (beweging, sportfaciliteiten), comfort (thermisch, akoestisch, ergonomisch) en geestelijk welzijn.
Er wordt een positieve relatie verondersteld tussen een gezonde werkomgeving en de productiviteit van haar gebruikers. Dit geldt voor werknemers in een kantoor, maar ook voor studenten in een onderwijsgebouw of artsen in een ziekenhuis. Gebruikers ervaren minder stress en worden gezonder en fitter. Al met een beperkte stijging van productiviteit, of door minder uitval van personeel, kan een groot financieel rendement worden gehaald.
WELL helpt leerprestaties verhogen
Voor onderwijsinstellingen is de propositie breder: enerzijds verhoogt de productiviteit van werknemers door het creëren van een gezonde werkomgeving. Anderzijds verhogen de leerprestaties van studenten. Ook hier is er een financieel rendement, als leerprestaties verhogen en studievertraging vermindert. Daarnaast past het bieden van een gezonde en prettige omgeving simpelweg ook goed bij een sociaal bewuste werkgever of onderwijsinstelling.
Prettige bijkomstigheid is dat de procedure van certificeren voor WELL relatief eenvoudig is. Een aantal eisen mag met bevestigingsbrieven worden ingewilligd. Andere eisen worden na oplevering geverifieerd door metingen (luchtkwaliteit, geluidsniveau) of visuele inspectie (rookbeleid).
WELL voor Universiteit Maastricht
De Universiteit Maastricht (UM) registreerde zich als eerste universiteit voor een WELL keurmerk, voor het gebouw Tapijn Kazerne. UM heeft er niet zozeer een model met een terugverdientijd op losgelaten, maar een business case geformuleerd op basis van kwalitatieve argumenten. Ralph Herben, projectmanager van Tapijn bij Universiteit Maastricht licht toe: “We willen een sociaal bewuste onderwijs- en onderzoeksinstelling zijn, met oog voor het welzijn van de gebruikers van het gebouw. Onze argumenten om voor het WELL keurmerk te gaan, sluiten aan bij ons eigen onderzoek binnen Gezondheidswetenschappen, waarin we onder meer de relatie tussen binnenklimaatfactoren, gezondheid en leerprestaties nader onderzoeken.”