Geschiedenis

De wortels van AT Osborne liggen in de periode van wederopbouw, als expert op het gebied van kostenbeheersing in de bouw.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt er volop gebouwd in Nederland. Regelmatig was er daarbij sprake van forse overschrijding van de bouwkosten. Dat leverde niet alleen veel onvrede op bij opdrachtgevers, maar ook de nodige negatieve publiciteit. In Nederland was op dat moment geen kennis voorhanden van kostenbewaking gedurende het hele bouwproces.

In de roerige jaren 60 steekt Jack Osborne het kanaal over om met adviesbureau Berenschot het begrip quantity surveying in Nederland te lanceren. Berenschot Osborne wordt in maart 1968 in het register ingeschreven. Het begin in Rotterdam was moeilijk. Een lege kantoorverdieping, een paar tafels en omgekeerde prullenbakken om op te zitten. Maar dankzij de vasthoudendheid van Jack Osborne slaat het zogenaamde stenen tellen om de bouwkosten van een project te kunnen bepalen toch aan.

Berenschot Osborne krijgt de opdracht voor kostenmanagement bij de bouw van 4 academische ziekenhuizen. Forse opdrachten die het bureau snel doen groeien. De jaren 70 zijn inmiddels begonnen. Jaren waarin zowel de welvaart als de bevolking groeit. Dorpen en steden breiden snel uit. Het werkveld van Berenschot Osborne verbreedt zich naar ruimtelijke ordening. Tegelijkertijd wordt de expertise breder door de ingebrachte kennis over projectmanagement van de Berenschot organisatie.

In de jaren tachtig wordt duidelijk dat heel veel mensen zich ongerust maken over natuur en milieu. De wetgeving wordt strenger. De dienstverlening van het bureau wordt daarom uitgebreid met juridisch advies gespecialiseerd op bouwprojecten. Die nieuwe kennis trekt een nieuw soort klanten aan uit industrie en stedenbouw zoals het Utrecht City project dat als doel heeft de stad gebruiksvriendelijker, overzichtelijker en veiliger te maken. Veel uitgangspunten zijn heden ten dage terug te vinden in de aanpak van het stationsgebied, waarbij AT Osborne ook weer betrokken is. Dergelijke grootschalige projecten vragen om een nieuwe expertise: omgevingsmanagement. Ook uitbreiding naar het buitenland lokt en een vesting in Brussel wordt opgezet.

In de jaren 90 worden gebouwen steeds complexer door eisen aan energiezuinigheid en gezondheid van gebouwen, maar ook door complexere bouwtechnieken en geavanceerde installaties. Gespecialiseerde kennis hierover is noodzakelijk. Zeker als het gaat om hoogtechnologische functies als operatiekamers en laboratoria. Het bureau is betrokken bij de nieuwbouw van diverse ziekenhuizen, afvalverbrandingsinstallaties en universiteitsgebouwen, maar ook bij de verbouw van pakweg 500 bankkantoren van ABN Amro.

Het aantal Nederlanders blijft groeien en in de jaren voor de eeuwwisseling noopt dit met de toegenomen mobiliteit tot forse investeringen in infrastructuur. Berenschot Osborne staat klaar om zich met het grootste infrastructuurproject ooit te bemoeien: de Betuweroute. De bevolkingsgroei vraagt ook om zorgvuldiger omgang met de schaarse grond. Gebiedsontwikkeling doet opgang en de kennis en expertise van Osborne wordt verder verbreed.

In 2003 maken de medewerkers zich door een employee buy-out los van Berenschot en AT Osborne wordt gevormd. De A en de T staan respectievelijk voor Afink en Taylor, de toenmalige directieleden. Het vernieuwde elan leidt tot verdere groei en in 2007 wordt het pand in Baarn betrokken. Echter niet voordat het met respect voor historie grondig verbouwd is en het duurzaamste monument van Nederland is geworden. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan once-in-a-lifetime-projecten als de Noord/Zuidlijn, Thialf en Schiphol. Die projecten bevinden zich al lang niet meer alleen in Nederland, maar ook op Curaçao, in Frankrijk, België en in Tsjechië. AT Osborne is steeds meer de adviseur die ook nog zorg draagt voor realisatie.

Wat duidelijk is, is dat de leefomgeving van de mens zich voortdurend aan nieuwe omstandigheden aanpast. Door de jaren heen heeft ons bureau de ontwikkelingen van de maatschappij gevolgd en mede gevormd. De dienstverlening past zich voortdurend aan. AT Osborne draagt inmiddels al 50 jaar aan bij aan verbetering van de leefomgeving met duurzame oplossing voor complexe vraagstukken. Steeds in het oog houdend voor wie we dat doen. Urban Matters, People matter is dan ook de passende slogan.

Wat er in de toekomst volgt? Dat gaan we samen ontdekken.