Begeleiding van bestuurlijke verkenning naar fusie van 3 zorginstellingen

De raden van bestuur van drie zorginstellingen in West-Brabant werkten al enige jaren intensief samen en hadden in 2017 de gezamenlijke intentie om de krachten van de drie organisaties op het gebied van Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ) te bundelen. De vraag aan ons was om een visie te helpen ontwikkelen op de manier waarop die krachtenbundeling het beste kon plaats vinden. Daarnaast was het verzoek aan ons om ook het proces uit te lijnen en te managen waarlangs de raden van bestuur en de raden van toezicht tot de beoogde intentieovereenkomst konden komen.

Fusie geriatrie

Onze aanpak

Onze ervaring leert dat het verkennen van intensieve samenwerking, mogelijk leidend tot een fusie, een zeer gevoelig proces is. Daarin kunnen minder grijpbare zaken in de persoonlijke interactie het proces sterk beïnvloeden; vaak wordt juist dáár succes of mislukking van de exercitie door bepaald. Dus was voor ons een heldere en voor alle partijen vertrouwenwekkende procesregie essentieel.
In deze casus hebben we dan ook eerst tijd besteed aan de manier waarop de bestuurders in dit proces wilden samenwerken. En hebben we samen met hen ook gekeken naar de manier waarop de drie raden van toezicht met elkaar ‘aan tafel’ konden worden gebracht, zich naar elkaar konden openstellen en wat die interactie relationeel en inhoudelijk moest opleveren.

Duidelijke, consistente communicatie en een goede fasering van de te zetten stappen in de bestuurlijke verkenning hebben bij zowel de RvB’s als de RvT’s veel energie en vertrouwen gegeven. Ze zaten daardoor steeds ‘in dezelfde film’ en konden zich ook inhoudelijk goed uitspreken over de opzet en de uitkomsten van de inhoudelijke verkenning. Ze werden door dit proces ook uitgenodigd om onderlinge verschillen qua stijl en verwachtingen bespreekbaar te maken en gezamenlijk op te lossen.

We hebben in de bestuurlijke verkenning inhoudelijk uitwerking gegeven aan vier verschillende scenario’s, variërend van behoud van de bestaande status quo in de samenwerking tot een volledige fusie.
De voor- en nadelen van ieder van deze vier opties zijn in beeld gebracht, zowel voor de drie afzonderlijke instellingen zelf als voor de ontwikkeling van zorgvraag- en aanbod in het betreffende verzorgingsgebied.

Het resultaat

Begin 2018 is door ons een concept intentieovereenkomst opgesteld die, na het doorlopen van de benodigde instemmingsprocedures, op 8 oktober 2018 is getekend. De intentieovereenkomst richtte zich op het onderzoeken en uitwerken van de mogelijkheid van een volledige fusie tussen de drie instellingen. De werknaam van de fusieorganisatie werd RVS, een afkorting van de namen van de drie partijen.
Uiteindelijk is in februari 2020 instemming voor de fusie ontvangen van de Autoriteit Consument en Markt. Per 31 maart van datzelfde jaar was de bestuurlijke fusie een feit.