Binnenstedelijke transformatie Buiksloterham

Investeringsnota
In de investeringsnota wordt het programmatische, stedenbouwkundige, milieu- en civieltechnische en financiële kader beschreven dat nodig is voor het opstellen van bouwenveloppen en gronduitgifte door de gemeente aan derden. Daarnaast vormt dit het ontwikkelkader voor particuliere initiatiefnemers die op eigen grond of op in erfpacht uitgegeven grond willen transformeren. Initiatieven die afwijken van het bestemmingsplan, maar wel passen in geactualiseerde wensen en ambities, kunnen voortaan worden getoetst aan de spelregels van deze investeringsnota.

Doelen
In Buiksloterham staan vier beleidsmatige opgaven centraal.

1. Verdichting

In Koers 2025, de woningbouwstrategie uit 2016 die voortbouwt op de Structuurvisie-ambities, is Buiksloterham aangewezen als ‘gemengde stadsbuurt’ en als versnellingslocatie. De buurt is zeer geschikt om de hoge verstedelijkingsambities van Koers 2025 mede een plek te geven, zowel door te versnellen als door de dichtheid te verhogen.

2. Circulaire wijk

Buiksloterham moet een voorbeeldwijk zijn voor circulariteit en duurzaamheid, op allerlei manieren: energie, materiaalgebruik, sanitatie, mobiliteit enzovoorts. De basis hiervoor is in 2015 door ruim twintig partijen, waaronder de gemeente, vastgelegd in een Manifest Circulair Buiksloterham.

3. Productieve wijk

De derde opgave is behoud en ontwikkeling van een productieve wijkeconomie. Terwijl de woonfunctie sterk toeneemt, behoudt maakindustrie een plek. Deels zijn dat bestaande bedrijven, deels ook nieuwe. Verdichten met wonen gecombineerd met werken vergt een verfijnde menging van functies, maar hier liggen ook kansen; steeds meer vormen van bedrijvigheid laten zich mengen met wonen.

4. Ongedeelde wijk

De botsing tussen het succesvolle, uitrollende centrum en het zwakke Volewijck is in de ogen van velen hard en openbaart zich volop in Buiksloterham. De strategie is om genoemde botsing te verzachten en Buiksloterham met omliggende buurten te ontwikkelen als ongedeelde wijk.

Ontwikkelstrategie
Deze vier kernopgaven moeten tot stand worden gebracht in een complexe context, met veelkleurige eigendomsverhoudingen, waarbij op voorhand niet duidelijk is welke percelen wanneer en door wie zullen transformeren (of niet). Wie wil afwijken van het bestemmingsplan, heeft te maken met de spelregelkaart. Dit instrument bestaat uit een kaart van het gebied en een set spelregels of randvoorwaarden. Tezamen vormen zij de kaders waarbinnen nieuwe ontwikkelingen worden getoetst.

De gemeentelijke percelen worden indien nodig gesaneerd en bouwrijp gemaakt, waarna zij worden getenderd. De tendervoorwaarden volgen de spelregels van deze investeringsnota. Bij ontwikkeling van de particuliere percelen wordt vertrouwd op een geleidelijke, organische manier van ontwikkelen, waarbij de gemeente niet aan het roer staat, maar faciliteert.

Participatie
Binnen de planontwikkeling van de investeringsnota is geparticipeerd om relevante informatie op te halen, realistische verwachtingen te wekken en een relatie met bewoners, ondernemers en ontwikkelaars aan te gaan (en in sommige gevallen te herstellen). Verschillende instrumenten zijn ingezet in het participatie- proces voor de totstandkoming van de investeringsnota:

  • Bijeenkomsten in mei 2018
  • Gesprekken particuliere erfpachters en ontwikkelaars
  • Ondernemersbijeenkomsten
  • Inloopavonden
  • Value engineering (co-creëren)
  • Terugkoppelavond in 2019

Rol van AT Osborne
Puck Kole heeft als assistent projectmanager deelgenomen in het projectteam Buiksloterham en is in die hoedanigheid betrokken geweest bij het opstellen van het investeringsbesluit. Naast het deelnemen aan diverse inhoudelijke werkgroepen over bijvoorbeeld de ontwikkelstrategie, circulariteit, grondstromen, maatschappelijke voorzieningen en particuliere kavels was hij verantwoordelijk voor het begeleiden van de werkgroep ‘productieve bedrijvigheid’. Het doel van deze werkgroep was het creëren van de juiste omstandigheden voor zittende en nieuwe (productieve) bedrijven om zich in Buiksloterham te vestigen. Daarnaast is Puck medeorganisator geweest van participatie- en inspraakmomenten. Ook schreef hij mee aan de Investingsnota Buiksloterham 2020, de bijbehorende Nota van Beantwoording en bestuurlijke flappen. Verder heeft Puck voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd voor het opstarten van nieuwe tenders voor het uitgeven van bouwgronden in Buiksloterham.