Bioprocess Pilot Facility Delft

Bedrijven en universiteiten hebben al veel onderzoek gedaan op het gebied van duurzame productieprocessen. De laboratoriumresultaten zijn veelbelovend. Maar gedragen die bioprocessen zich op grotere schaal hetzelfde? Dat moet onderzocht worden voordat bedrijven nieuwe processen kunnen gaan opschalen en uiteindelijk industrieel kunnen gaan toepassen. Omdat opschalingsonderzoek risicovol is en complexe apparatuur vereist, is dat momenteel de grootste bottleneck bij ontwikkelingen van duurzame alternatieven voor vervuilende processen en eindige grondstoffen.

Een proeffaciliteit waar opschalingsonderzoek gedaan wordt, is zo complex en kostbaar dat het alleen in een brede samenwerking gerealiseerd kan worden. Daarom hebben universiteiten, bedrijven en overheden de handen ineen geslagen om gezamenlijk een proeffaciliteit te bouwen: de Bioprocess Pilot Facility.

Europa, Nederland, de Provincie Zuid-Holland, de gemeentes Rotterdam, Delft en Den Haag, kennisinstellingen en bedrijven investeren samen ruim 100 miljoen euro in de proeffaciliteit, die in Delft gevestigd zal worden. De apparatuur en expertise kan gebruikt worden door iedereen die ideeën voor duurzame processen wil onderzoeken en ontwikkelen op een grote schaal. Ook worden er in de proeffaciliteit mensen opgeleid en getraind.

Rol AT Osborne
In 2010 heeft AT Osborne het Programma van Eisen voor deze proeffaciliteit opgesteld. Als vervolg hierop heeft AT Osborne het VO en DO begeleid. Om dit compexe project te managen zijn de taken verdeeld naar gebouwgerelateerde taken en proces(installatie) gerelateerde taken. AT Osborne is verantwoordelijk voor het projectmanagement voor de gebouwgerelateerde taken, samen met Royal HaskoningDHV voor de uitwerking van de procesinstallaties.