Blinde vlekken in risicomanagement blootgelegd

De directie van Royal FloraHolland besteedt de laatste jaren steeds meer aandacht aan vastgoed. Het vertegenwoordigt inmiddels meer dan de helft van de totale activa van het bedrijf. Daardoor kunnen vastgoedgerelateerde risico’s grote financiële impact hebben op de organisatie. De nadruk bij risicomanagement binnen Royal FloraHolland ligt op financieel gebied. Maar daardoor ontstaat het gevoel dat andersoortige risico’s mogelijk onderbelicht blijven.

De vastgoedafdeling van Royal FloraHolland wil in staat zijn om proactief op risico’s te kunnen sturen en te beheersen en heeft AT Osborne gevraagd het risicomanagement naar een hoger niveau te tillen. Daarvoor moeten we de CRE-risico’s scherp in het vizier krijgen. De focus zou moeten liggen op de risico’s op strategisch niveau en niet alleen op financiële risico’s. Royal FloraHolland heeft voor ons de volgende twee vragen geformuleerd:

  1. Inhoud: Wat zijn onze blinde vlekken op het gebied van CRE risicomanagement?
  2. Proces: Hoe kunnen wij de verbinding creëren tussen de financiële organisatie en de vastgoedorganisatie?

De quickscan
Royal FloraHolland is niet de enige organisatie met dit vraagstuk. Doordat vastgoed vaak kapitaalintensief is, kunnen kleine vastgoedrisico’s grote financiële gevolgen hebben op de prestatie van de organisatie als geheel. Vaak zijn financiële risico’s beperkt in kaart gebracht, maar bestaat de kans dat andere risico’s onder de radar blijven. Om ervoor te zorgen dat vastgoedgerelateerde risico’s beheerst worden en er proactief op gestuurd kan worden, hebben we bij AT Osborne de CRE risicomanagement quickscan ontwikkeld.

Inzicht in de blinde blekken
Op basis van een documentenstudie, interviews met stakeholders van de vastgoedafdeling van Royal FloraHolland en de unieke AT Osborne risico benchmark hebben we concrete aanbevelingen gedaan om het management van vastgoedrisico verder te professionaliseren en de blinde vlekken op het gebied van risicomanagement inzichtelijk te maken. Hierbij hebben we de vastgoedkolom overstegen en hebben we gezorgd voor meer synergie tussen facility management, CRE management, risicomanagement en finance.

Inzoomen op de pijnpunten
Voor ons als AT Osborne was het een bijzonder project. De constructieve houding van Royal FloraHolland gedurende het traject zorgde dat het proces vlot en soepel verliep. Tijdens de interviews zijn we de diepte ingegaan om de pijnpunten bloot te leggen. Daarmee konden we een rapport opleveren met concrete aanbevelingen om het CRE-risicomanagementproces van Royal FloraHolland naar een nog hoger niveau te tillen.