Evaluatie governance Waalweelde

In 2009 startte de provincie Gelderland met het project WaalWeelde. Het doel was destijds om de ruimtelijke kwaliteit rondom de rivier de Waal te versterken, mede op basis van het Ruimte voor Rivieren gedachtengoed. 7 jaar later zit de wereld anders in elkaar. Een grote opgave voor dijkversterking en afnemende financieringsmogelijkheden vragen om herijking van het project. De provincie Gelderland heeft AT Osborne gevraagd om de governance te evalueren met als doel te leren van het verleden en die kennis te gebruiken om alternatieven voor de toekomst te beschrijven.

Specifiek vroeg de provincie om een advies over de inrichting van de governance (samenstelling, rolverdeling, verantwoordelijkheden) van WaalWeelde 2.0. Het AT Osborne-team bestond uit een methodologisch en een inhoudelijk deskundige. Na gesprekken met de opdrachtgever bleek de vraag naar een evaluatie vooral gericht te zijn op de ontwikkeling van een nieuwe en heldere samenwerkingsstructuur voor WaalWeelde 2.0. Tegen deze achtergrond heeft het AT Osborne team voor de evaluatie bewust niet gewerkt met individuele interviews, maar gekozen voor bestuurlijke en ambtelijke werksessies waarbij de partijen samen terugkeken én vooruitkeken naar de opgave en verwachtingen uitspraken naar elkaar toe. In de werksessies werd al snel duidelijkheid dat de werkelijke vraag niet zozeer ging om de governancestructuur, maar om de vraag: “Welke meerwaarde kan WaalWeelde bieden te midden van alle afzonderlijk lopende programma’s en projecten langs de rivier de Waal?”

Om deze vraag te kunnen beantwoorden heeft het team tijdens de werksessies een klimaat geschapen waarin alle betrokken partijen de ruimte kregen om na te denken over de meerwaarde van WaalWeelde 2.0. De werksessies leverde inzichten op die zijn geanalyseerd door het team en gedeeld met de opdrachtgever. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat AT Osborne geen advies heeft gegeven over WaalWeelde 2.0. Wij hebben vastgesteld dat de keuze voor WaalWeelde 2.0 echt bij de partijen zelf gelegd moet worden.

Om deze keuze te faciliteren heeft AT Osborne vier alternatieven concreet uitgewerkt om daarmee het speelveld te kunnen afbakenen. Deze vier alternatieven worden vervolgens in een bestuurlijke werkconferentie voorgelegd, waarna de betrokken partijen samen tot een weloverwogen keuze kunnen komen.