Evaluatie naar het platform Samen Klimaatbestendig

In het voorjaar van 2020 heeft AT Osborne  een evaluatie uitgevoerd naar de governance en het functioneren van het Platform Samen Klimaatbestendig. Voor deze evaluatie hebben wij een groot aantal partijen (privaat en overheid) die werken aan klimaatadaptatie geïnterviewd. Daarnaast hebben wij intensief overleg gevoerd met het Platform Samen Klimaatbestendig zelf en de betrokken opdrachtgevers.

De evaluatie bestond uit twee fases. In de eerste fase hebben wij, op basis van de door ons ontwikkelde doelenboom, inzicht gegeven in de mate waarin het Platform voldoet aan de aan haar gestelde vragen. Daarnaast hebben wij onze onafhankelijke inzichten gegeven over de governance van en rondom het platform. Als uitkomst van fase 1 volgde de conclusie dat de voortzetting van het Platform Samen Klimaatbestendig gewenst is. Het platform levert een positieve bijdrage aan het realiseren van een klimaatadaptief Nederland. Daarbij is het gewenst om de voortzetting te gebruiken als basis voor een aantal aanvullende afspraken op het gebied van focus en positionering die de kracht van het platform versterken.

In de tweede fase hebben wij ons vooral gericht op aanbevelingen op basis van de lessons learned. Dit tegen de achtergrond van de gewenste focus en positionering van het Platform. In fase 2 hebben we voor de thema’s kennis, aanjagen en netwerken de succesfactoren van het platform gedefinieerd (terugblik). Daarnaast zijn de huidige behoeften geïnventariseerd via een enquête en interviews. Als context en derde perspectief voor de lessons learned is gekeken naar de transitie-uitdagingen voor klimaatadaptatie. Per thema zijn op basis van de lessons learned aanbevelingen geformuleerd en samengevat tot concrete stappen.

De belangrijkste aanbeveling voor ieder van de drie thema’s (kennis, aanjagen en netwerk) is dat wij adviseren dat het Platform samen met haar opdrachtgevers werkt aan een meer systematische aanpak door het ontwikkelen van definities en strategieën.  Daarnaast zijn er ook quick wins te behalen vanuit de gebleken behoeften uit de interviews en enquête; meer verdieping van de best practices als benoemde succesfactoren van het Platform, het invullen van de witte vlekken in het landelijk beeld op gebied van aanjagen, het verbeteren van de integrale aanpakken en het verbinden met andere maatschappelijke opgaves.

Het platform heeft aangegeven dat het qua capaciteit steeds lastiger wordt om te voorzien in alle genoemde behoeften. Wij hebben geadviseerd om voor de meest dringende behoeften, gezamenlijk met opdrachtgevers een heldere en navolgbare afweging te maken tussen de huidige aanpak en een eventueel nieuwe aanpak met andere accenten.

De inhoudelijke aanbevelingen zijn goed ontvangen door de Stuurgroep van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie.