Herinrichting SEH, Huisartsenpost en Observatorium Maasstad Ziekenhuis

AT Osborne heeft opdracht gekregen een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de wijze waarop de ambities van het ziekenhuis ten aanzien van de spoedeisende hulp (SEH) nu en in de toekomst optimaal geaccommodeerd kunnen worden. De organisatie van de Spoedzorg in Nederland is al enige tijd aan verandering onderhevig. Daarbij is kwaliteit en veiligheid een belangrijk thema, gekoppeld aan samenwerken in de keten. Patiëntenstromen veranderen; een grotere instroom ouderen, ook meer complexiteit. Nieuwe regionale concepten zijn aan de orde.

Dit onderzoek is opportuun geworden door een aantal ontwikkelingen. Het aantal patiënten op de SEH neemt toe en de complexiteit van de zorg neemt toe. Ook het aantal ouderen op de SEH neemt steeds verder toe. Om de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren is er behoefte aan het scheiden van de ’stromen’ groot en klein leed. Op het huidige observatorium (Obs) zijn bezettingsproblemen (te druk) en de vraag naar een Acute Opname Afdeling (AOA) is aan het ontstaan. Ook de samenwerking en verdere integratie van de SEH en de Huisartsen Post (HAP) is een recente ontwikkeling. Bovendien geeft Maasstad Ziekenhuis hiermee actief inhoud aan haar rol bij de optimale inrichting van acute zorg op de Zuidoever. Wij zijn aan de slag gegaan en hebben met zowel de gebruikersgroep als met de stuurgroep en veel andere disciplines in Maasstad Ziekenhuis gesproken over de toekomst van de SEH. Dat gesprek is gevoerd op verschillende abstractieniveaus en over veel verschillende onderwerpen. Op basis daarvan hebben wij een aantal uitgangspunten en een aantal coördinerende mechanismen geformuleerd. Samen vormen die het kader voor het structuurplan voor de SEH van Maasstad Ziekenhuis. Tevens hebben wij kwantitatieve analyses uitgevoerd die onderdeel zijn van de haalbaarheidsstudie. Op basis van deze cijfers konden we de capaciteit van de verschillende modaliteiten bepalen en op basis daarvan weer de benodigde oppervlakte van functies. In samenwerking met een architect zijn er vlekkenplannen ontwikkeld om ook de ruimtelijke haalbaarheid te toetsen. Resultaat is een haalbaarheidsstudie van het ideale plan waarin de geformuleerde uitgangspunten en leidende mechanismen in zijn verwerkt.

Ons perspectief
Deze opdracht bestaat uit zeer gevarieerde werkzaamheden. Wij hebben de verschillende gebruikersgroepen georganiseerd en de verhalen van de professionals gehoord. Parallel hieraan hebben we interviews afgenomen met verschillende bijbehorende disciplines, zodat de visie hiervan ook meegenomen kon worden in het plan. Daarnaast hebben we interactieve werksessies gehouden met de gebruikersgroep in het bijzijn van de architect om de vlekkenplannen zo optimaal mogelijk te maken. In deze sessies leverde iedereen fanatiek een bijdrage en dacht constructief mee waardoor de ene oplossing nog beter werd dan de andere. Vervolgens hebben we een analyse van de data van de SEH bezoeken en het gebruik van de verschillende ruimten gedaan. Deze kwantitatieve analyse ondersteunde de verhalen die naar voren kwamen uit de gebruikersgroepen. Tot slot hebben we alle informatie, bevindingen en resultaten zorgvuldig opgeschreven in een rapportage. Wij hebben ons met veel plezier ingeleefd in de medewerkers op de SEH en de HAP, de patiënten en het management om met een passende haalbaarheidsstudie voor de dag te komen.