Herontwikkeling beddentorens Amsterdam UMC, locatie AMC

Het Amsterdam UMC (locatie AMC) in Amsterdam is één van de acht universitair medisch centra in Nederland. Op het gebied van academische geneeskunde wordt het AMC gerekend tot de internationale top. De verpleegafdelingen, waar patiënten herstellen na hun ingreep, zijn gesitueerd in de F, G en H toren. Het AMC bereidt de grootscheepse renovatie van de verpleegafdelingen in de F en G toren voor: de herontwikkeling van de beddentorens.

Toekomstbestendige verpleegafdelingen

De verpleegafdelingen van het AMC in Amsterdam gaan de komende jaren rigoureus op de schop. Er komen aanzienlijk meer eenpersoonskamers, vernieuwde voorzieningen met overal een slimme, flexibele indeling en voldoende plekken voor logerende familieleden en mantelzorgers. Vanaf eind 2015 is AT Osborne betrokken bij deze omvangrijke herontwikkeling. Onder leiding van AT Osborne hebben verschillende werkgroepen nagedacht en gediscussieerd over de toekomstbestendige verpleegafdeling. Hoe wordt er op deze afdeling gewerkt? Wie zijn de toekomstige patiënten? Wat zijn de behoeften van de patiënten, bezoekers en zorgprofessionals? En wat voor invloed hebben nieuwe (technologische) ontwikkelingen?

Mock up

De patiëntenkamer is een essentiële bouwsteen van de verpleegafdeling. Om deze patiëntenkamers te ontwerpen vanuit het gebruik en met oog voor het kleinste detail van de kamer, heeft het AMC op advies van AT Osborne gekozen voor een nieuwe benadering van het ontwerptraject. Als eerste wordt er een ruimtelijk concept opgesteld door een opdrachtnemer met behulp van reversed design. Een industrieel ontwerper heeft een voorlopig ontwerp voor de typen patiëntenkamers vervaardigt. Het Voorlopig Ontwerp van deze patiëntenkamers is nagebouwd in een zogenaamde ‘mock up’, zodat het verplegend – en ondersteunend personeel de nieuwe indeling van de patiëntenkamers kon testen. Dit leverde belangrijke informatie op, om uiteindelijk tot een definitief ontwerp van de patiëntenkamers te komen.

Stafwerkplekken

Als onderdeel van de herontwikkeling beddentorens, is in samenspraak met artsen en onderzoekers ook een concept ontwikkeld voor de stafwerkplekken. Gestart is met een ontwerpweek, waarin met gebruikers intensief is verkend welke type werkzaamheden er op de stafwerkplekken plaatsvinden en welk type werkplekken daarvoor nodig zijn. Een concept is ontwikkeld, waarbij voldoende ruimte is voor concentratie en privacygevoelige werkzaamheden van artsen en onderzoekers, maar ook een landschap is gecreëerd voor ontmoeting en overleg tussen professionals.

Ontwikkeling Programma van eisen

AT Osborne heeft een groot aantal werksessies georganiseerd met gebruikers voor het opstellen van het programma van eisen. Om deze sessies gestructureerd te laten verlopen, is gebruik gemaakt van een ‘lean-achtige’ aanpak. Artsen, (hoofd)verpleegkundigen, verpleegkundig bestuurders en vertegenwoordigers van de disciplines ICT, logistiek, voeding en huisvesting hebben gezamenlijk de verschillende processtromen (patiënten, artsen, verpleegkundigen, bezoekers, ondersteunende diensten) van binnenkomst tot vertrek doorlopen. Door in de startfase niet te denken vanuit ruimten, maar te focussen op de activiteiten en werkprocessen, ontstond een goede basis om in vervolg daarop de ruimtebehoefte te bepalen die past bij deze activiteiten en werkprocessen. Door AT Osborne is dit vervolgens vertaald naar een functioneel-ruimtelijk programma, dat optimaal aansluit bij het primaire proces van de toekomstige verpleegafdeling.

Begeleiding ontwerp traject

Naast het opstellen van Programma van eisen is AT Osborne verantwoordelijk voor het programmamanagement gedurende het hele traject. Vanuit deze rol is het ontwerptraject van de standaard verpleegafdelingen, CCU, NICU en de stafafdeling aangestuurd. Ook in deze fase zijn een groot aantal werksessies georganiseerd, waarin met een brede groep van gebruikers en het ontwerp consortium (architect en installatie adviseur) is toegewerkt naar een gedragen voorlopig ontwerp van alle afdelingen. Naast het ontwerp is veel aandacht besteed aan het opstellen van een schuifplan, om de uitvoering van het omvangrijke renovatie traject mogelijk te maken. Daarnaast zijn alle documenten opgesteld t.b.v. van besluitvorming binnen het AMC.

Aanbesteding en contractering

Voor de herontwikkeling van de beddentorens heeft AT Osborne niet alleen de inkoopstrategie opgesteld, maar ook de aanbesteding en contractering van zowel de industrieel ontwerper, ontwerp consortium en de Engineer&Construct partij verzorgd. Daarnaast Bij het opstellen van de aanbestedingsdocumenten is rekening gehouden met de bijzondere omgeving van het AMC, de complexiteit van het project en de marktontwikkelingen. Dit heeft geresulteerd in aanbestedingsdocumenten die enerzijds rekening houden met de wensen en eisen van het AMC en anderzijds ruimte biedt aan expertise uit de markt. De Aanbesteding van de E&C partij loopt momenteel nog en wordt begin 2019 afgerond.

Communicatie met gebruikers

Zowel voor het AMC als voor AT Osborne is de rol van de gebruikers van essentieel belang tijdens het ontwerptraject. Omdat het gehele AMC op de hoogte te houden van dit omvangrijke renovatie programma, zijn vele huisbrede sessies georganiseerd. Naast de mock-up sessies hebben waren er voor het college bijeenkomsten en inloopssessies, waarin veel onderwerpen van groot naar klein zijn toegelicht en besproken. Op deze manier hebben alle AMC’ers de mogelijkheid gehand om input te leveren op het ontwerp. Recentelijk is een traject gestart om met Virtual Reality brillen langs alle afdelingen te gaan. Op deze manier krijgen alle medewerkers van de afdelingen een kans om de nieuwe verpleegafdeling alvast te ervaren.