Herontwikkeling high care verpleegafdeling Hematologie Amsterdam UMC

Het AMC en VUmc tekenden op 7 juni 2018 de overeenkomst voor een bestuurlijke fusie. Vanaf dat moment gingen de twee universitair medisch centra in Amsterdam officieel samen. Vanwege de alliantievorming zijn er wijzigingen in de indeling van de klinieken van het VUmc en het AMC. In het beddenhuis van het VUmc moet de komst van de patiëntenzorg van het AMC gefaciliteerd worden van het thema Oncologie (Medische Oncologie; Hematologie; MDL benigne en maligne; GE chirurgie). Eén van de eerste bewegingen door de alliantie betreft het herhuisvesten van de high care verpleegafdeling Hematologie op locatie VUmc. De high care verpleegafdeling komt op de 9e verdieping van het beddenhuis VUMC als vervanging van de huidige verpleegafdelingen Hematologie van het VUmc en het AMC. AT Osborne is gevraagd het programma van eisen voor de nieuwe afdeling op te stellen en de ontwerpfase te begeleiden.

Nieuwe verpleegafdeling Hematologie

Hematologie houdt zich bezig met afwijkingen van het bloed, de bloedvormende organen en de lymfeklieren. Het gaat om intensieve klinische behandelingen, die onder meer bestaan uit toediening van hoge doses chemotherapie, eventueel in combinatie met radiotherapie, immunotherapie en stamceltransplantaties. De ontwikkeling van de high care Hematologie wordt de eerste nieuw te ontwikkelen verpleegafdeling van het VUmc. Hiermee wordt de basis neergezet voor de ontwikkeling van de volgende verpleegafdelingen op locatie De Boelelaan. Het VUmc wil haar kliniek op de komst van de vernieuwde Hematologie voorbereiden

Inzet AT Osborne

AT Osborne is gevraagd een basis, functioneel en ruimtelijk programma van eisen op te stellen voor de vernieuwde high care Hematologie-afdeling. Die moet de wensen en eisen van de gebruikers, patiënten en andere betrokkenen en belanghebbenden duidelijk maken, afgewogen tegen de financiële, organisatorische en technische mogelijkheden. Daarnaast zijn wij gevraagd om de ontwerpfase te begeleiden, waaronder ook de selectie en contractering van de architect en technisch adviseur.

Snapshot Hematologie

Ontwikkeling high care verpleegafdeling Hematologie

Sinds maart 2017 zijn de wensen en eisen aan de nieuwe afdeling in kaart gebracht. Dit gebeurde in samenwerking met het Projectbureau Huisvesting VUmc en de gebruikersgroep (verpleegkundigen en artsen AMC en VUmc). Om een eerste ruimtelijke vertaling naar de nieuwe afdeling te maken, is de snapshot-methode gehanteerd. Via flowcharts zijn de (werk)processen van de arts, verpleegkundige en patiënt rond de afdeling in kaart gebracht om te bepalen wat er in de huidige situatie goed gaat en wat er beter kan. Aangezien er sprake is van twee verschillende werkwijzen (AMC en VUmc) is het belangrijk om de gebruikers intensief bij dit proces te betrekken en te achterhalen waarom ze werken zoals ze doen en wat de voor- en nadelen zijn van een werkwijze. Na gezamenlijk het gewenste werkproces vastgesteld te hebben, is gekeken welke ruimtelijke vertaling het beste past bij dit werkproces. Deze werkwijze zorgt voor bewustwording bij de gebruiker en trekt de gebruiker los van het denken in specifieke ruimten.

Patiënt centraal

Belangrijkste uitgangspunt voor het opstellen van het programma van eisen en het ontwerp was ‘de patiënt staat centraal’. Hematologie patiënten verblijven lang op de afdeling (maanden) en het is daarom belangrijk dat de patiënt zich thuis en veilig voelt. Er is daarom bewust gekozen voor een afdelingsconcept waarbij de patiënt niet alleen aangewezen is op zijn/haar kamer. Op de afdeling wordt daarom ruimte gecreëerd voor faciliteiten waar de patiënt alleen of met andere patiënten of familieleden/vrienden kan zitten.

Vanwege de kwetsbaarheid van patiënten voor infecties worden zoveel mogelijk eenpersoonskamers gerealiseerd. Patiënten die een dusdanig groot risico vormen voor andere patiënten op de afdeling, verblijven in een gesluisde kamer op de afdeling. Daarnaast komen er twee centrale sluizen vooraan de afdeling die ‘vervuilde’ lucht op de afdeling voorkomen. Tevens wordt er HEPA-gefilterde lucht ingeblazen, zodat patiënten op de afdeling beschermd worden tegen invloeden van buitenaf.

Gedurende het project is ook samen met het Facilitair Bedrijf, infectiepreventie, apotheek en ICT gewerkt aan vernieuwde concepten voor logistiek/bevoorrading, voeding, apotheek/medicatie en mobiele devices (iPad, tv’s, COW’s etc.). We hanteerden deze integrale aanpak, om naast de huidige werkprocessen op de afdeling, ook de ondersteunde werkprocessen op en rondom de afdeling in kaart te brengen en waar nodig te verbeteren. Voornaamste uitgangspunt daarbij was het ‘ontzorgen van de zorg’. Zorgprofessionals moeten zoveel mogelijk tijd met de patiënt doorbrengen en zo min mogelijk tijd besteden aan ondersteunende taken. Zo komen er op de afdeling meerdere nissen voor de plaatsing van rolcontainers linnen, COW’s en mobiele boxen om looplijnen voor zorgprofessionals zo kort mogelijk te houden.

Hoe nu verder?

In december 2018 is het programma van eisen afgerond. Na de selectie van de architect en de technisch adviseur, zijn we in februari gestart met het voorlopig ontwerp. Naar verwachting ronden we in mei 2019 het voorlopig ontwerp af, om vervolgens verder te gaan met het definitief ontwerp. In het vierde kwartaal van 2021 moet de afdeling gereed zijn voor gebruik.