Hoogwaterbeschermingsprogramma Noordelijke Maasvallei

Samen Limburg beschermen tegen overstromingen van de Maas. Dat is in essentie het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP): een programma waarin Waterschap Limburg intensief samenwerkt met het Rijk, de Provincie Limburg en gemeenten om de waterkeringen in Limburg op orde te krijgen.

Veel dijken in Noord- en Midden-Limburg zijn te laag of niet sterk genoeg om de mensen en bedrijven erachter te beschermen tegen overstromingen. Ook zijn ze niet berekend op de grotere hoeveelheden water die de Maas moet gaan afvoeren. De dijken voldoen niet meer aan de huidige norm en dienen verhoogd, versterkt en op sommige locaties verlegd te worden. Dat gebeurt vanuit het HWBP op 15 plaatsen in Limburg. De ca 50 km aan dijken liggen op locaties tussen Nieuw Bergen en Thorn.

Doordat de dijken in Limburg nooit zijn aangelegd als primaire waterkering is de geplande dijkversterking uitermate ingrijpend voor de regio. Er is dan ook eerder sprake van introductie van dijken, dan van een dijkversterking. Dat is erg bepalend geweest voor de aanpak van het omgevingsmanagement.

Omgevingsmanager

AT Osborne levert een bijdrage aan het omgevingsmanagement van het programmateam. In een multidisciplinair programmateam werkt AT Osborne samen aan de opgave. Nienke Mulder was verantwoordelijk voor het omgevingsmanagement van een aantal dijktrajecten binnen het programma. Daarin gaf ze een intensief traject vorm om met de omgeving tot een gedragen voorkeursalternatief te komen. Vele aspecten van omgevingsmanagement speelden een rol: uitwerken van een participatie aanpak, strategisch omgevingsmanagement, voorbereiden van de besluitvorming en daarmee vastleggen van de klanteisen (KES) en voorbereiding richting aanbesteding.

Als omgevingsmanager werkte ze nauw samen met de landschapsontwerper en betrokkenen in de omgeving aan een goede invulling van de term ruimtelijke kwaliteit. Verder gaf Nienke vorm en inhoud aan de vele bijeenkomsten, ontwerpsessies, communicatie en interactie met bewoners, bedrijven, collega overheden en bestuurders. Dit alles vanuit de filosofie van strategisch omgevingsmanagement (SOM) waarbij met oog voor en met respect voor ieders belangen gestreefd wordt naar een win-win situatie en gebouwd wordt aan duurzame relaties.
Tenslotte werkte ze vanuit het programmateam samen met het Waterschap aan een strategische aanpak voor de omvangrijke grondverwervingsopgave die met de dijkversterking samen ging. Daarin is vooral gezocht naar een werkwijze die zowel strategisch, vooruitziend en beheerst werd opgezet en tegelijk pragmatisch omging met de kansen en mogelijkheden die zich voor deden.

Lees meer over dijkversterkingen in Limburg op de site van het Waterschap Limburg.