Ipse de Bruggen – Evaluatie Kostprijsdekkende huur

Ipse de bruggen is een instelling voor verstandelijk gehandicapten met als centraal werkgebied de provincie Zuid-Holland. Ipse de Bruggen is er voor zo’n 4.500 cliënten die wonen op één van de drie terreinen of in de wijk. Om haar cliënten te bedienen heeft Ipse de Bruggen veel vastgoed, met bijbehorende lasten, waarvoor zij door de vastgoedcomponent (NHC) in de bekostiging wordt vergoed.

Een van de directe aanleidingen voor het instellen van een kostprijs dekkende huurmethodiek was de aankondiging van het integrale tarief, waarin de vastgoedcomponent minder of niet meer herkenbaar is. Het doel van deze systematiek was om een prikkel te introduceren zodat de zorg zuiniger om zou gaan met huisvesting. Ipse de Bruggen wilde dit systeem na ca. 2 jaar te evalueren.

De aanpak van AT Osborne

We hebben de evaluatie uitgevoerd langs ons model waarin we een onderscheid maken tussen het doelsysteem, het instrument en het model. Op het niveau van het doelsysteem evalueren we of het geheel van instrumenten, procedures, competenties, inzet enz. dat gericht is op het in stand houden van een doorbelastingssystematiek werkt. Het instrument is ‘de kostprijsdekkende huur’ (het bedrag) terwijl één van de onderdelen van het instrument het model is (de rekentool zelf).

Schema doelsysteem-instrument-model

Schema doelsysteem-instrument-model

Op basis van gesprekken met de verschillende actoren en het volgen van het documentspoor hebben we de werking van het doelsysteem geëvalueerd en in beeld gebracht wat de wensen zijn voor de toekomst. Daarnaast hebben we het instrument en het model geëvalueerd. We hebben de mogelijkheden voor een nieuw doelsysteem verkend m.b.v. het onderstaande model waarin verantwoordelijkheden en bevoegdheden tegen elkaar uitgezet zijn. Bij deze keuze gaat de voorkeur uit naar een model waarin de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de actoren ‘zuiver’ geregeld zijn omdat deze modellen in de praktijk het beste werken.

Schema modellen huurder-verhuurder systematiek