Strategie voor vastgoed Ipse de Bruggen

Ipse de Bruggen is een instelling voor verstandelijk gehandicapten met als centraal werkgebied de provincie Zuid-Holland. Ipse de Bruggen is er voor zo’n 4.500 cliënten die wonen op één van de drie terreinen of in de wijk. Samen met de RvB en de directeuren van Ipse de Bruggen heeft AT Osborne een strategie voor vastgoed ontwikkeld. Het uitgangspunt was de zorgvisie van Ipse de Bruggen. Gecombineerd met onze inzichten over de ontwikkeling van doelgroepen, de markt waarin zij opereert en het beleid voor de VG-sector hebben we gezamenlijk in een aantal werksessies een set leidende principes opgesteld. Deze leidende principes geven zowel richting aan de concernstrategie als aan de bijbehorende strategie voor vastgoed en zijn leidend in de opgestelde zorgvraagprognose.

Gezamenlijk met medewerkers uit de zorg hebben we persona’s ontwikkeld. Persona’s zijn archetype cliënten, gebaseerd op voorliggende zorgbehoeften, mate van geestelijke ontwikkeling en leeftijd. De persona’s hebben we gekoppeld aan wensen ten aanzien van wonen en dagbesteding. Op basis van de zorgvraagprognose en persona’s hebben we de behoefte aan huisvesting in de toekomst in beeld gebracht.

Schema aanpak Ipse de Bruggen

Het huidige aanbod van geschikte huisvesting brachten we in kaart met een zogenaamde hold-sell analyse. Met een set van 40 criteria voorzagen we elk object van een advies. We vertaalden het verschil tussen de toekomstige vraag en het geschikte aanbod naar een investeringsprogramma. Dit verwerkten we in een vastgoedmodel, wat Ipse de Bruggen hielp om aan de slag te gaan met regioplannen.

Diepte van kennis, snelheid van (mee)denken, kwaliteit van advies; ons strategisch vastgoedplan gedijde bij het inschakelen van AT Osborne. (Andrea van Steensel, Raad van Bestuur)

Gemeenschappelijke taal en aanbrengen van structuur

AT Osborne heeft geholpen om inzicht te krijgen in de vraagstukken. Er is onderscheid gemaakt in het strategische projectplan, deelplannen voor IPM-gebieden (IPM = Integraal Project Management-methodiek, de gebieden zijn projectmanagement, projectbeheersing, contractmanagement, omgevingsmanagement én technisch management) en uitvoeringsplannen. Het strategische projectplan is voor het strategische team. Hierin zijn de projectdoelen en governance uitgewerkt. Ook is erin verwerkt hoe generieke projectproducten gerealiseerd worden. Voor de duidelijkheid is er een fasering in aangebracht: welke fasen onderkennen we in het project, wat gaan we de eerste 2 jaar concreet realiseren en wat in de 4 jaar daarna. Ook zijn er deelplannen voor de IPM-werkvelden en uitvoeringsteams opgesteld. Deze kenden een concrete opdracht aan de uitvoeringsteams. Vervolgens is een kwaliteitsmanagementsysteem ingericht dat de processen en taken, rollen en verantwoordelijkheden verder uitwerkt.

Werkwijze

Juist door structuur en volgordelijkheid aan te brengen in relevante thema’s, werden de gesprekken op de juiste plek en samenstelling gevoerd. Zo werd het mogelijk om de vraagstukken goed uit te werken, wat meehielp in een goede besluitvorming. In diverse sessies lieten we bewust de inhoudelijke experts aan de slag. In die sessie vroegen we goed door, deelden het verhaal in logische stukken op en zetten we met de expert het verhaal inclusief gemaakte keuzes op papier. Dit vergrootte het draagvlak, draagkracht en besluitvorming. Het resulteerde niet alleen concrete plannen, maar juist ook in een doorleefd beeld van de opdracht, inclusief uitvoering, in ieders hoofd.