Nieuw stadshart voor Den Helder

Den Helder verandert in rap tempo. Zo is vorig jaar de nieuwe schouwburg geopend, dit jaar de nieuwe bibliotheek en volgend jaar verrijst langs de zeedijk een woontoren. En dan is de opsomming nog niet compleet. Je kan kanovaren langs de Stelling van Den Helder en een Helders biertje drinken bij Fort Westoever. En binnenkort kun je vanuit je eigen woonkamer genieten van het uitzicht op zee en Texel. Tenminste, als je een appartement aan het Molenplein weet te bemachtigen.

Wat hebben deze projecten met elkaar gemeen? De initiatiefnemer en aanjager van deze projecten is Zeestad CV/BV. Zeestad heeft de gemeente en de provincie als aandeelhouders en is een kleine tien jaar geleden opgericht om uitvoering te geven aan de indertijd stroef verlopende stedelijke vernieuwing in Den Helder. Politieke en bestuurlijke beslommeringen vroegen om het vastleggen van koers en projecten. Met het Uitwerkingsplan Stadshart uit 2008 is dat gedaan. Vanuit AT Osborne mogen we al zes jaar projectmanagement voeren over veel van deze projecten. Een opdracht waar we graag onze mouwen voor opstropen!

Levendig stadshart
Naast het weer verbinden van stad met haven en zee, is het compacter en aantrekkelijker maken van het stadshart een belangrijke pijler van de stedelijke vernieuwing van het stadshart. De belangrijkste middelen die Zeestad inzet, zijn nieuwbouw, verbouw en herinrichting. De economische en maatschappelijke ontwikkelingen in de afgelopen jaren hebben de noodzaak van een compacter stadshart nog verder onderstreept. Uitgangspunt in de ontwikkelingen in het stadshart is dat er geen vierkante meters detailhandel worden toegevoegd, maar dat het programma wordt gevormd door verplaatsing van meters naar het beoogde compacte winkelhart.

Aantrekkelijk winkelgebied
Belangrijke delen van het compacte winkelhart worden door de ondernemers verbeterd door de inzet van een gevelrenovatiefonds. Dit lokt de verplaatsing van buiten het winkelhart uit. Op strategische plekken worden panden verworven om de aantrekkelijkheid van het gebied te vergroten en een impuls te geven aan de twee bronpunten van het winkelhart. En met zoveel verbouw en nieuwbouw in het Stadshart is het aantrekkelijk houden van de binnenstad tijdens de werkzaamheden en het afstemmen van alle werkzaamheden een voortdurend gesprekonderwerp tussen de investeerders in de stad.

Juiste focus vinden
De maatschappelijke en economische ontwikkelingen staan niet stil en zorgen ervoor dat het uitgangspunt van een compact stadshart nog strakker is aangehaald. Zo is het programma op de twee bronpunten van het winkelhart verder teruggebracht. Daarmee is Den Helder er nog niet, want ook in Den Helder staat een groot pand waar voorheen de V&D in huisde. Gelukkig weten de sleutelpartijen in Den Helder elkaar ook nu weer te vinden om de juiste focus voor het Stadshart te formuleren en onderscheid te maken tussen dagkoersen en langetermijnontwikkelingen.

Den Helder: een uitdagende werkplek
Op alle fronten is Den Helder zich aan het vernieuwen: wonen, werken, winkelen, cultuur en recreatie. Mooie plekken in Den Helder worden opgepoetst door het benutten van het fraaie erfgoed voor gemeenschappelijke functies. Gaten in het stedelijk weefsel worden hersteld door aantrekkelijke nieuwbouw van woningen in een segment dat nog niet in Den Helder aanwezig was. AT Osborne zit aan tafel als het gaat om visievorming en procesinrichting, maar ook bij het projectmanagement van vele projecten, van ontwerp tot uitvoering. De uitdagingen en projecten zijn zo afwisselend en talrijk, dat we hier al ruim zes jaar met plezier werken.