Onderzoek governance en organisatie IMPEL

IMPEL is goed ontwikkeld Europees netwerk dat zich bezighoudt met de implementatie en handhaving van milieuwetgeving. Het netwerk bestaat uit meer dan 50 leden uit 36 verschillende landen, waaronder ministeries en uitvoeringsorganisaties.

De vraag

Om het netwerk te helpen in de toekomst een belangrijke rol te blijven vervullen vroeg het bestuur van IMPEL aan AT Osborne om een onderzoek uit te voeren naar de organisatie en governance van het netwerk. Directe aanleiding zijn de uitdagingen die de recente groei van het netwerk, stijgende verwachtingen, werkdruk en (deels groeiende) schaarste aan middelen in de aangesloten organisaties met zich meebrengen.

Onze aanpak

Onze ervaring leert dat je de governance het beste kunt beoordelen als er een gedeeld beeld bestaat over ‘wat bestuurd moet worden’ en welke contextuele uitdagingen daarin meespelen. Als vertrekpunt verdiepten wij ons in de huidige stand van zaken en de contextuele uitdagingen waarmee IMPEL wordt geconfronteerd. Deze zijn door ons vertaald in een aantal beknopte en begrijpelijke leidende ontwerpprincipes, afgeleid van de ‘OECD Principles of Good Governance’. Deze dienden weer als referentiepunten voor aanbevelingen over de organisatieopzet en ondersteunende processen.

Wij hebben de belangrijkste belanghebbenden (waaronder ledenvertegenwoordigers, projectmanagers, bestuursleden, secretariaatsmedewerkers en vertegenwoordigers van de Europese Commissie) actief betrokken om ervoor te zorgen dat de voorgestelde oplossingen ook voldoen aan de behoefte van de organisatie en om eigenaarschap te creëren over de beoordelingsresultaten. Dit door middel van interviews, werksessies en het verzamelen van input via een vragenlijst waarin door een groot deel van de leden is geparticipeerd.

Het resultaat

Als uitkomst van dit onderzoeksproces spraken wij onze waardering uit voor een actief netwerk met intrinsiek zeer gemotiveerde leden. Om IMPEL toekomstbestendig te maken stellen wij een aantal gerichte verbeteringen voor in de huidige manier van organiseren. Dit rond vier thema’s: strategische begeleiding en portfoliomanagement, overzicht en control, organisatieopzet en sturing en verantwoording. De algemene ledenvergadering van IMPEL stemt in met de voorgestelde ontwikkelrichting van de governance van het netwerk en vraagt het bestuur deze verder te concretiseren in een gefaseerde aanpak voor implementatie.