Programma Bruggen en Kademuren Amsterdam

Amsterdam is een stad die wereldwijd bekend staat om haar grachten met historische kades en bruggen. Dit typeert de stad en trekt bezoekers. Een groot deel van deze bouwwerken verkeert in een slechte staat en Amsterdam staat voor de opgave om de komende jaren de bruggen en kademuren in de stad aan te pakken.

Bruggen en Kademuren Amsterdam

De opgave

Het onderzoeken, veiligstellen en uiteindelijk vernieuwen van de bruggen en kademuren is een langjarige operatie die plaatsvindt in een historische binnenstad. De bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad zullen flink onder druk komen te staan. De opgave raakt bewoners, bezoekers en ondernemers in de stad. Tegelijkertijd biedt de opgave ook kansen om werkzaamheden te combineren met andere ambities, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit.

Programma Bruggen en Kademuren

Om de bruggen en kademuren op grote schaal en in hoog tempo te onderzoeken en te herstellen, startte in 2019 het programma Bruggen en Kademuren. De missie van het programma luidt: ‘een functionerende stad met veilige en toekomstbestendige bruggen en kademuren voor huidige en volgende generaties’. Het programma richt zich op circa 830 verkeersbruggen en circa 200 kilometer op diepere grondlagen gefundeerde kademuren. Hoe slecht de bruggen en kades er aan toe zijn, is vaak nog niet bekend en dat maakt het inschatten van de omvang van de opgave complex.

Uitdagingen

Een renovatieprogramma als deze is vervlochten met de werkzaamheden van de staande organisatie. Dat vraagt om nauwe samenwerking en goede afspraken tussen de lijn en de tijdelijke organisatie. AT Osborne is betrokken in de fase van opstart en ontwikkeling van het programma. We ‘bouwen’ mee aan de organisatie en de aanpak, onder andere door het opstellen van programma- en projectplannen. Hiermee helpen we overzicht en structuur aan te brengen in de enorme opgave en een gezamenlijk beeld te creëren. Met aandacht voor inhoud én proces.

Om deze omvangrijke opgave aan te kunnen, moet de gemeente versnellen én verbinden. Twee doelstellingen die misschien ogenschijnlijk tegenstrijdig zijn, maar in het programma continu gecombineerd worden en elkaar zo zelfs kunnen versterken. Een mooi voorbeeld is gestandaardiseerde participatie: niet het beperken van inspraak, maar een gerichtere vraagstelling richting bewoners en hen keuzemogelijkheden voorleggen in een ‘menukaart’. Zo denkt de omgeving mee en blijft versnelling mogelijk.

Betrokkenheid AT Osborne

Sinds 2018 is AT Osborne betrokken bij de Amsterdamse opgave. AT Osborne collega’s Pau Lian Staal en Véronique Kruize ontwikkelden een kwaliteitsmanagementsysteem voor verschillende onderdelen van het programma en Véronique schreef het projectplan vernieuwing kademuren. AT Osborne collega Geertje van Engen is sinds begin 2019 betrokken, vervult momenteel een rol als directieadviseur en werkt aan het plan van aanpak voor de brugvernieuwingen. Daarvoor heeft ze onder andere geholpen met het vormgeven van de aanpak en opstellen van het programmaplan,  het inrichten van de rapportagecyclus en het dashboard.