Projectplan vernieuwingsopgave kademuren

Gemeente Amsterdam staat voor een grote vernieuwingssopgave. Veel kademuren zijn meer dan 100 jaar oud en aan het eind van hun levensduur, terwijl de belasting op de kademuren door het intensievere gebruik is toegenomen. De kans op het bezwijken van de kademuren wordt hierdoor groter.

Het project vernieuwingsopgave kademuren heeft de ambitie om 2 km per jaar te vernieuwen. De bedoeling is om in 4 jaar tijd naar dit tempo toe te groeien. Om dit goed vorm te geven, is het van belang om ook aandacht te geven aan de lerende organisatie. De gemeente Amsterdam wil de werkwijze zo inrichten, dat in circa 4 jaar tijd de lijnorganisatie in staat is om deze opgave zelf aan te pakken. Het projectteam groeide in een rap tempo. Het gesprek ging over de opdracht, welke aanpak het beste was, over de samenwerking en wat er precies opgeleverd moest worden. De omgeving van het project is sterk in ontwikkeling. Zo is het project vernieuwingsopgave kade muren onderdeel geworden van het programma Bruggen en Kademuren.

Gemeenschappelijke taal en aanbrengen van structuur

AT Osborne heeft geholpen om inzicht te krijgen in de vraagstukken. Er is onderscheid gemaakt in het strategische projectplan, deelplannen voor IPM-gebieden (IPM = Integraal Project Management-methodiek, de gebieden zijn projectmanagement, projectbeheersing, contractmanagement, omgevingsmanagement én technisch management) en uitvoeringsplannen. Het strategische projectplan is voor het strategische team. Hierin zijn de projectdoelen en governance uitgewerkt. Ook is erin verwerkt hoe generieke projectproducten gerealiseerd worden. Voor de duidelijkheid is er een fasering in aangebracht: welke fasen onderkennen we in het project, wat gaan we de eerste 2 jaar concreet realiseren en wat in de 4 jaar daarna. Ook zijn er deelplannen voor de IPM-werkvelden en uitvoeringsteams opgesteld. Deze kenden een concrete opdracht aan de uitvoeringsteams. Vervolgens is een kwaliteitsmanagementsysteem ingericht dat de processen en taken, rollen en verantwoordelijkheden verder uitwerkt.

Werkwijze

Juist door structuur en volgordelijkheid aan te brengen in relevante thema’s, werden de gesprekken op de juiste plek en samenstelling gevoerd. Zo werd het mogelijk om de vraagstukken goed uit te werken, wat meehielp in een goede besluitvorming. In diverse sessies lieten we bewust de inhoudelijke experts aan de slag. In die sessie vroegen we goed door, deelden het verhaal in logische stukken op en zetten we met de expert het verhaal inclusief gemaakte keuzes op papier. Dit vergrootte het draagvlak, draagkracht en besluitvorming. Het resulteerde niet alleen concrete plannen, maar juist ook in een doorleefd beeld van de opdracht, inclusief uitvoering, in ieders hoofd.