Renovatie A73 tunnels

De renovatie van de Roertunnel en Swalmentunnel (A73 tunnels) staat gepland voor 2023. Rijkswaterstaat (RWS) bereidt de renovatie voor. Het gaat om civieltechnische werkzaamheden, het vervangen van Tunnel Technische Installaties en levensduurverlengend onderhoud. De ambtelijke organisatie van de gemeente Roermond is vanuit verschillende rollen bij de renovatie van de tunnels betrokken: als bevoegd gezag (vergunningverlening en handhaving) en ontwikkelaar c.q. beheerder van de gebieden rondom de tunnels.

Renovatie A73 tunnels 

Renovatie A73 tunnels

Gemeentelijk perspectief

De bereikbaarheid van Roermond en omgeving is van groot belang voor de economische ontwikkeling van Roermond. Gemeente Roermond zag medio 2019 het risico dat RWS een aanbesteding zou starten voor de renovatie van de tunnels, zonder voldoende rekenschap te geven aan de gevolgen voor de bereikbaarheid van Roermond en omgeving. Daarnaast had de gemeente zich voor te bereiden op haar rol als bevoegd gezag in het kader van Tunnelveiligheid regelgeving en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Positionering

De uitdaging voor de gemeente was hoe zij als gezaghebbende partner in positie konden komen om structureel invloed uit te oefenen in de voorbereiding en realisatie van het project. De bouw van de tunnels en het daarbij behorende vergunningentraject ervaarde de gemeente als minder soepel en in meerdere woonwijken rondom de Roertunnel ervaarden bewoners trillings- en geluidshinder. De gemeente wilde de samenwerking met RWS verbeteren en vroeg AT Osborne te adviseren over haar opstelling en rol. Daarnaast had de gemeente te maken met een organisatieontwikkeling en wilde ze advies over waar het programma het best ondergebracht kon worden in de organisatie.

Versterken van de governance

Het advies van AT Osborne was om eerst te focussen op de rol van bevoegd gezag en daarna op het borgen van de bereikbaarheid. Om dit te kunnen realiseren, is de interne governance van de organisatie versterkt door het aanstellen van een programmaregisseur en projectsecretaris. De programmaregisseur zorgde onder andere voor aansturing op de verschillende dossiers rond de tunnels. Deze was het eerste aanspreekpunt voor RWS. Om de samenwerking met RWS te bevorderen, is een gezamenlijke governance voor het project ontwikkeld, die met de samenwerkingsafspraken zijn vastgelegd in een convenant.

Gezamenlijke ambitie

Door onze aanpak zijn de dossiers goed ingebed in de ambtelijke organisatie en staat de gemeente Roermond gesteld om haar rol in het vervolgtraject succesvol in te vullen. De relatie tussen de gemeente en RWS is dusdanig verbeterd dat ze als gelijkwaardige gesprekspartners communiceren en elkaar vertrouwen. In de overleggen tussen RWS en de gemeente nam Alex Miggelenbrink als programmaregisseur een neutrale positie in en benadrukte het gezamenlijke belang van beide partijen van een goede samenwerking. Dit was effectief: inmiddels wordt vanuit een gezamenlijke ambitie gewerkt. Waar sprake is van uiteenlopende belangen, worden deze benoemd en met begrip voor elkaars positie besproken. Deze manier van werken wordt door zowel de gemeente als RWS als positief ervaren.

Betrokkenheid AT Osborne

Alex Miggelenbrink en Mark Marijnissen adviseerden de Gemeente over de positiebepaling en ondersteuning van de renovatie van de tunnels. Vervolgens zijn Alex Miggelenbrink als projectregisseur en Ulja Monte als projectsecretaris namens de gemeente bij het project betrokken geweest.