Spoedaanpak A12 Utrecht Lunetten-Veenendaal

Het project A12 Utrecht Lunetten-Veenendaal maakt deel uit van de Spoedaanpak. De Spoedaanpak is gericht op het oplossen van dertig knelpunten in het wegennet. Doel van het project is het verbeteren van de doorstroming tussen Utrecht Lunetten en Veenendaal. De A12 wordt daarmee sneller, stiller en veiliger.

De werkzaamheden betreffen onder andere:

  • aanleggen van extra rijstroken en spitsstroken over in totaal 30 kilometer;
  • aanpassen van vijf toe- en afritten;
  • vernieuwen en aanpassen van kruisende infrastructuur;
  • realiseren van 26 eco-voorzieningen, waaronder twee ecoducten.

Bij aanvang van de uitvoering zijn als projectambities benoemd: een maximaal tevreden omgeving en weggebruiker en een snelle beschikbaarheid van de extra wegcapaciteit. Het vinden van het optimum van deze drie ambities was de uitdaging voor Poort van Bunnik en Rijkswaterstaat. Terugkijkend op de realisatie kan gesteld worden dat de ambities in hoge mate zijn gerealiseerd. De manier van (samen)werken is bekroond met de Nederlandse Bouwpluim 2013.

Design, Build, Finance & Maintain
Rijkswaterstaat heeft het project gegund aan Poort van Bunnik (een samenwerking tussen BAM PPP, BAM Wegen, BAM Civiel en BAM Infratechniek). Poort van Bunnik heeft het ontwerp en de wegverbredingswerkzaamheden in 2011 en 2012 uitgevoerd. Tot 2032 is de opdrachtnemer verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het tracé.

Werkzaamheden AT Osborne
AT Osborne is vanaf de contractvoorbereidingsfase tot en met de oplevering aan de beheer- en onderhoudsorganisatie verantwoordelijk geweest voor het risicomanagement van het project. AT Osborne heeft in alle tussenliggende projectfasen de projectorganisatie begeleid bij het inventariseren, prioriteren en beheersen van de projectrisico’s.

In de contractvoorbereidingsfase hebben wij de risicobalans opgesteld en het IPM-team geadviseerd over de risicoverdeling tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Daarnaast hebben wij geadviseerd over de waardering van de lijstrisico’s in het project.

In de realisatiefase hebben wij input geleverd voor systeemgerichte contractbeheersing en met de verschillende teams pro-actief gewerkt aan het beheersen van risico’s. Daarbij waren onze adviseurs een belangrijke sparring partner voor de manager projectbeheersing.